The Elder Scrolls Online beta preview

Μία πρώτη γεύση από την beta έκδοση του πολυαναμενόμενου MMORPG!

Όταν σας έρχεται στο μυαλό η λέξη RPG, η πρώτη σκέψη στους περισσότερους από εσάς θα είναι το The Elder Scrolls. Μια πολυβραβευμένη σειρά από την Bethesda με δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις και διθυραμβικές κριτικές.

Η πρώτη φορά που ξεχώρισε το The Elder Scrolls ήταν με την έλευση της τρίτης έκδοσης,

Morrowind, το 2002. Ακολούθησε το Oblivion και μετέπειτα το Skyrim για να φτάσουμε στο φετινό The Elder Scrolls Online, την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός MMORPG με το σύμπαν της ομώνυμης σειράς. Το project θεωρείται πολυαναμενόμενο, έστω κι αν στο τιμόνι βρίσκεται η Zenimax Online Studios (σημειωτέον ότι ανήκει στον ίδιο όμιλο με την Bethesda, την Zenimax Media, συνεπώς δουλεύει υπό την καθοδήγησή της). Η ήδη υπάρχουσα βάση χρηστών που τιμούν την Bethesda, ενδέχεται να μετακομίσει...online, ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς τους gamers δεν έχουν παίξει ποτέ MMO στη ζωή τους. Απ΄την άλλη το παιχνίδι φιλοδοξεί να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο από τον κόσμο των άλλων MMORPG, ενώ θα ξεκινήσει με το συνδρομητικό μοντέλο.

Εδώ και μία εβδομάδα είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την beta έκδοση του The Elder Scrolls Online και συγκεκριμένα το PvE. Αν θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε πρόσβαση στην beta τότε κάντε κλικ εδώ. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα δίωρο βίντεο το οποίο έχει ανέβει ήδη στο κανάλι μας στο YouTube, αλλά περιμένουμε την έγκριση της Bethesda για να σας το δείξουμε. Προς το παρόν όμως, κρατήσαμε ορισμένα αποσπάσματά του διάρκειας 15 λεπτών καθώς αυτό είναι το επιτρεπτό όριο την δεδομένη στιγμή.

{youtube}4KcQ7_k4Ha4|500|300{/youtube}

Επιλογή χαρακτήρα
Το character creation του The Elder Scrolls Online σας βάζει να επιλέξετε το race σας ανάμεσα σε τρία alliances με τρία races το καθένα (σύνολο εννέα). Πρόκειται για τους Daggerfall Covenant (Britton, Orc και Redguard), τους Altmeri Dominion (High Elf, Wood Elf και Kajit) και τους Ebonheart Pac (Argonians, Dark Elves και Nord). Μετά την επιλογή χαρακτήρα συνεχίζετε με το class, όπου έχετε τα τέσσερα διαθέσιμα: Dragonknight (melee), Sorcerer (μάγοι), Nightblade (Stealth) και Templars (Support). Τα customizations είναι ατελείωτα και αξίζει να δείτε την αρχή του παραπάνω βίντεο για να πάρετε μια πρώτη ιδέα.

Μια πρώτη γνωριμία
Το σενάριο θυμίζει στο ξεκίνημά του το Oblivion, καθώς βρίσκεστε φυλακισμένος σε ένα κελί δεχόμενος επίσκεψη από ένα μυστηριώδες πνεύμα, τον Prophet. Λίγα λεπτά αργότερα ανακαλύπτετε ότι ο Prophet είναι επίσης φυλακισμένος κι αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί σας για να τον σώσετε. Σε μία μεγάλη εξέγερση φυλακισμένων, αρπάζετε ένα από τα όπλα που βρίσκετε μπροστά σας και βγαίνετε έξω να πολεμίσετε τους φρουρούς. Στα αρχικά στάδιά του και μέχρι την είσοδο στην πρώτη πόλη, το δημιούργημα της Zenimax καταφέρνει επιτυχώς να σας βάλει στο κλίμα της χώρας του Tamriel. Ανάλογα δε με το race που θα διαλέξετε θα οδηγηθείτε σε διαφορετικές ιστορίες. Προσωπικά δοκίμασα High Elf και Bretton.

Οι NPC βρίσκονται πάντοτε δίπλα σας για να σας δώσουν quests, τα οποία είναι πολύ απλά στη σύλληψη και την εκτέλεση. Θα κληθείτε να ελευθερώσετε φυλακισμένους, να εξοντώσετε εχθρούς ή κακά πνεύματα και να αντιμετωπίσετε τεράστια bosses. Τα rewards είναι gold, armor, όπλα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τα καθιερωμένα crafting με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο. Το pathfinding θυμίζει Skyrim, με τα ανάλογα σύμβολα να κάνουν την εμφάνισή τους στο πάνω μέρος της οθόνης. Δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να βρείτε την τοποθεσία σας αν κοιτάτε σε αυτά, αν και θα προτιμούσα τα αντίστοιχα σύμβολα να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα και κατανοητά στο μεγάλο map του παιχνιδιού.

Εκτός από τους quest givers, κάθε πόλη έχει και τους vendors της που έχουν απλώσει την πραμάτειά τους στο κέντρο της. Θα συναντήσετε merchants, alchemists, μέχρι και bank keepers, όπου αποθηκεύετε τον εξοπλισμό σας. Η μαγκιά είναι ότι κάθε αντικείμενο που lootάρετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χαρακτήρες σας που έχουν πρόσβαση σε κοινό bank. Αυτό σας βοηθάει για παράδειγμα να δώσετε ένα staff που είναι άχρηστο σε Warrior στον αδύναμο μάγο σας που το έχει ανάγκη. Σημειώνουμε ότι μπορείτε να έχετε συνολικά μέχρι και οκτώ χαρακτήρες.

Σύστημα μάχης, A.I. και inventory
Η ανάπτυξη χαρακτήρα ακολουθεί τα πρότυπα του Skyrim με ορισμένες παραλλαγές ως προς τα skills. Καταρχήν σε κάθε level up καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε Magicka, Health και Stamina, με το καθένα να ανεβάζει τα αντίστοιχα attributes. Όσοι παίζετε melee θα προτιμήσετε το Health, όσοι είστε μάχοι το Magicka για να έχετε περισσότερο mana διαθέσιμο κ.ο.κ.

Από εκεί και πέρα, σας δίνεται η ευκαιρία να ξοδέψετε ένα skill point σε ένα από τα skills σας τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες ακολουθεί την λογική ενός μονοκόματου κάθετου skill tree, όπου αποκτώντας το ένα skill ξεκλειδώνετε αυτό που βρίσκεται από κάτω του. Επιπλέον, ως είθισται στο σύμπαν του Elder Scrolls, όταν εξασκείτε το skill από ένα συγκεκριμένο είδος όπλου (π.χ. Two-Handed) ή μια σχολή μαγείας (π.χ. Dark Magic) τότε ανεβάζετε τους αντίστοιχους πόντους με τη χρήση τους και μόνο. Παρατηρήσαμε ότι η άνοδος στο επόμενο level ή στα skills δεν είναι εύκολη υπόθεση και για αρχή θα χρειαστείτε μερικές ωρίτσες για να φτάσετε -για παράδειγμα- στο level 10.

Το inventory του TESO έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το Skyrim. Καταρχήν όποτε έχετε πρόσβαση τόσο σε αυτό, όσο και στα skills, ο χαρακτήρας κάνει στροφή 180 μοιρών και σας κοιτάζει, ενώ από πίσω ενδέχεται οι μαχαιριές, τα βέλη και τα spells να πέφτουν βροχή κατά πάνω σας και να δέχεστε damage! Αυτό υποθέτουμε ότι για τις ανάγκες του PvP ενδέχεται να αλλάξει ώστε να είναι πιο πρακτικό. Το inventory λοιπόν, μεταφέρθηκε στο δεξί τμήμα της οθόνης (καθότι έχουμε ένα MMORPG πλέον) και ταξινομεί τα αντικείμενα κάθετα. Με δεξί κλικ σε κάθε item σας εμφανίζεται ένα μενού διαλόγου για να το χρησιμοποιήσετε (equip), να το επισκευάσετε, να το καταστρέψετε κ.ο.κ. Γενικά το σύστημα αυτό βολεύει όταν υπάρχουν λίγα items, καθότι μετά τα πρώτα raid σας θα γεμίσετε με δεκάδες αντικείμενα και το scrolling θα είναι ατελείωτο. Ίσως με 2-3 κάθετες στήλες οι developers να μας βοηθούσαν κάπως στην κατανομή.

Η κάμερα με την οποία βλέπετε τον χαρακτήρα σας αλλάζει από τρίτου σε πρώτου προσώπου, κάτι που επιτυγχάνεται με τη ροδέλα του ποντικιού. Όσον αφορά στις μάχες, το σύστημα που ακολουθείται είναι real-time, με τη διαφορά ότι τα spells των mobs "κλειδώνουν" πάνω στο χαρακτήρα σας ή (εναλλακτικά) δημιουργούν μια κόκκινη ακίνητη δεσμίδα φωτός (σαν κόκκινο χαλί) που δηλώνει ότι θα σταλεί spell προς μία κατεύθυνση άρα έχετε όλο το χρόνο να "φύγετε από τη μέση" ενώ το mob θα εξαπολύει αργοπορημένα το spell του λες και είναι...τυφλός. Το στοιχείο αυτό είναι μια αδυναμία του A.I. που προγραμματιστικά θα μπορούσε να αποδοθεί διαφορετικά ώστε να ανεβάσει λίγο το επίπεδο δυσκολίας.

Η στόχευσή σας όμως παίζει ρόλο στο να στείλετε σωστά ένα spell ή ένα βέλος στον επιθυμητό στόχο. Υπάρχει επίσης κανονικά και το μπλοκάρισμα, που αξιοποιείται για παράδειγμα σε melee μάχες ή σε group battles όταν ένας από το party θέλει να τραβήξει το aggro πάνω του. Τέλος, Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μας αντιμετωπίσαμε ληστές, σκελετούς, Flame Atronach (γνωστά απ' το Skyrim αλλά σε πιο αδύναμη εκδοχή), πνεύματα κάθε είδους, τεράστια έντομα, αλλά και bosses τα οποία μας πολεμούσαν με spells.

Το τεράστιο Tamriel ξεδιπλώνεται μπροστά σας
Ένα μεγάλο ατού για το The Elder Scrolls Online είναι ο αχανής και ποικιλόμορφος κόσμος του. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα του Tamriel θα είναι διαθέσιμη, με τοποθεσίες όπως οι Cyrodiil, Hammerfell, High Rock, Morrowind και Skyrim να δεσπόζουν στη λίστα. Ακόμα κι αν τις έχετε ξαναζήσει σε προηγούμενα RPG, θα έχει μεγαλύτερο νόημα να τις διασχίσετε τώρα, καθώς θα βρίσκεστε παρέα με άλλους χρήστες.

Το περιβάλλον έχει επανασχεδιαστεί, με κάθε λεπτομέρεια, όπως για παράδιεγμα στην βλάστηση, την μορφολογία του εδάφους και τους οικισμούς. Υπάρχουν από τη μία πολυσύχναστες πόλεις με πλήθος NPC κι απ' την άλλη ηλιόλουστοι οικισμοί ανατολίτικου στυλ. Τα καράβια έχουν πραγματικές διαστάσεις, σε βαθμό που να τα διασχίζετε από άκρη σε άκρη, να μπαίνετε στο εσωτερικό τους και τις καμπίνες τους ή στο...μπαρ όπου σας περιμένει ο NPC για τις καθιερωμένες αγοραπωλησίες και να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα αληθινό πλεούμενο.

Η ποιότητα των γραφικών πλησιάζει αλλά δεν αγγίζει τον βαθμό του Skyrim, πολύ απλά γιατί μιλάμε για MMORPG. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το τεχνικά αρτιότερο MMORPG που έχουμε παίξει. Ο σχεδιασμός όλων των χαρακτήρων και των εχθρών έχει αποδοθεί πιστά και οι ρεαλιστικές εκφράσεις των ανθρώπων γύρω σας είναι όλα τα λεφτά. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τις θηλυκές υπάρξεις και τα animations τους ή από την αλαζονεία ορισμένων υψηλόβαθμων εξουσιαστών μιας πόλης. Το επίπεδο νοημοσύνης διαφέρει από NPC σε NPC. Αλλιώς συμπεριφέρεται μία πανέξυπνη μάγισσα κι αλλιώς ένας χαζούλης και μυώδης φρουρός ο οποίος μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό και θα "αφαιρεθεί" από το παραμικρό συμβάν που θα τον απασχολήσει γύρω του.

Το voice acting κυριαρχεί σε όλους τους NPC, δείγμα τις εξαιρετικής δουλειές και του υψηλού μπάτζετ που δαπάνησε η Bethesda. Οι ερμηνείες ορισμένων βασικών χαρακτήρων και NPC είναι χαρακτηριστικές και στο πρέπον κλίμα, όμως θα συναντήσετε και κάποιες άκομψες αποδόσεις από συνοδευτικούς NPC, οι οποίες ευτυχώς περνούν απαρατήρητες στο μέσο χρήστη. Τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου εντυπωσιακά και ποικίλλουν ανάλογα με τα spells που χρησιμοποιούνται.

Εν αναμονή του PvP
Το beta testing συνεχίζεται με το PvP να έχει τον πρώτο λόγο αυτό το τριήμερο. Εμείς πήραμε μια πρώτη γεύση κι ελπίζουμε το ίδιο κι εσείς. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε beta key ή αν έχετε ήδη beta key και θέλετε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας μην ξεχάσετε να τις γράψετε στο σχετικό forum topic του παιχνιδιού. Αν θέλετε να ανταλλάξουμε character names και να βρεθούμε in-game τότε γράψτε μας τον δικό σας χαρακτήρα σε αυτό το topic.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς από τις αρχές αυτής της εβδομάδας θα αναμένουμε την έγκριση της Bethesda για να ανεβάσουμε το μεγάλο μας βίντεο που σας ετοιμάσαμε και που ξεπερνάει σε διάρκεια τις 2 ώρες. Αυτό που είδατε πιο πάνω...ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα του!

Keywords
elder scrolls, elder, online, elder scrolls, elder, online, rpg, oblivion, skyrim, mmorpg, project, studios, media, mmo, youtube, creation, race, wood, class, support, συλληψεις, armor, map, quest, staff, warrior, health, tree, συγκεκριμένο, magic, pvp, raid, group, party, rock, στυλ, voice, key, forum, names, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, τελος ακινητων, τελος του κοσμου, warrior, skyrim, βιντεο, πνευματα, τυχη, game, map, mmo, mmorpg, oblivion, pvp, quest, real, rpg, time, youtube, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, ανοδος, απλα, βρειτε, βρισκεται, βροχη, γευση, δειτε, δειγμα, διωρο, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εκφρασεις, εβδομαδα, εντομα, εμφάνιση, ερχεται, ζωη, ιδεα, ιδιο, ειδος, υποθεση, ηχητικα, θυμιζει, κλιμα, λεφτα, λογο, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νοημα, ξεκινημα, μπλοκαρισμα, οκτω, περιβαλλον, ποιοτητα, πωλησεις, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, συμβολα, στυλ, συμπαν, τυφλος, τμημα, τρια, τριημερο, φορα, ωρες, group, ανηκει, armor, health, class, δουλειες, wood, forum, creation, χωρα, ιδιαιτερα, project, key, ληστες, media, μπροστα, names, παιχνιδι, party, raid, rock, race, studios, staff, tree, voice
Τυχαία Θέματα