Top 10: Οι καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών

H απόλυτη τιτανομαχία.

Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο αφιέρωμα της στήλης Console Wars του GameWorld, μέσα από την οποία σας παρουσιάσαμε αναλυτικά όλες τις γενιές κονσολών. Με αφορμή το λανσάρισμα του Wii U που αποτελεί την πρώτη οικιακή κονσόλα όγδοης γενιάς, ετοιμάσαμε ένα Top 10 με τις καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Η λίστα προέκυψε από τις ψήφους σας στο σχετικό topic του forum

και από την συντακτική ομάδα του GameWorld.

Να τονίσουμε πως το έργο μας ήταν εξ αρχής δύσκολο καθώς θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να αναδείξουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα τις κονσόλες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην διαδρομή της βιομηχανίας των video games. Η τεχνολογία κάθε κονσόλας αλλά και τα games της αποτελούν σαφώς τα σημαντικότερα κριτήρια, εντούτοις κάποια συστήματα προσέφεραν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι διάδοχοί τους. Η επιλογή μας στο τελικό Top 10, βασίστηκε στο κατά πόσο κάθε κονσόλα ήταν μπροστά (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) για την εποχή στην οποία κυκλοφόρησε. Χωρίς όμως να μακρηγορούμε περαιτέρω, σας παρουσιάζουμε τους νικητές.

10. Wii
Nintendo, Foxconn
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 19/11/2006
Κυκλοφορία: 8/12/2006

Τόσο το Nintendo 64 όσο και το GameCube που προηγήθηκαν του Wii, είχαν περισσότερες hardware δυνατότητες από τους ανταγωνιστές τους, εντούτοις δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν. Η Nintendo λοιπόν αποφάσισε να καινοτομήσει και να προσφέρει μια πραγματικά φρέσκια πρόταση στον χώρο των video games. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Wii, η τρίτη πιο εμπορικά επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών με 100 εκατομμύρια πωλήσεις. Το Wii Remote εισήγαγε το motion gaming, έναν από τους κυρίους λόγους στους οποίους οφείλεται η τεράστια δημοτικότητά του.

H Nintendo έστρεψε την προσοχή της στο casual κοινό και η κίνηση αυτή απέδωσε καρπούς, παρά το γεγονός ότι αρκετοί hardcore gamers στράφηκαν στo στρατόπεδο της Sony και της Microsoft. O τίτλος ορόσημο για το Wii είναι χωρίς αμφιβολία το Wii Sports το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με το λανσάρισμα του πρώτου Wii. Πρόκειται για μια δημιουργία που μπορεί να την απολαύσει τόσο ενα νήπιο όσο και ένα άτομο τρίτη ηλικίας. Τέλος, αξίζει να σταθούμε και στο backwards compatibility με το GameCube, χάρις στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τίτλους όπως τα Eternal Darkness, Super Smash Bros. Melee και Metroid Prime.

9. Dreamcast
Sega
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 27/11/1998
Κυκλοφορία: 14/10/1999

Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως μια κονσόλα με μόλις δύο έτη ζωής δικαιούται μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών. To Dreamcast παρόλα αυτά έχει αφήσει ανεξίτηλo το στίγμα του στην βιομηχανία των video games. Το GamePad του Wii U και η δεύτερη οθόνη στα DS και στο 3DS οφείλουν πολλά στη VMU (την memory card του Dreamcast), ενώ το χειριστήριο του Xbox 360 είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του Dreamcast! Συν τις άλλοις, η κονσόλα της Sega ήταν η πρώτη με ενσωματωμένο modem για online gaming, με την υπηρεσία SegaNet να αποτελεί τον πρόγονο του Xbox Live. Όλα αυτά εν έτη 2012 φαντάζουν κοινότυπα, σκεφτείτε όμως το 1999 να παίζετε το Resident Evil Code: Veronica και να βλέπετε πάνω στην memory card την health bar του χαρακτήρα σας ή να απολαμβάνετε online το Quake III Arena.

Το Dreamcast σε καμιά περίπτωση δεν απέτυχε και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Sega το απέσυρε από την αγορά ήταν τα υπέρογκα χρέη της, τα οποία είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του '90 κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο όνομά της και ελάχιστοι αγόρασαν το Dreamcast. Αντίθετα ο περισσότερος κόσμος περίμενε να κυκλοφορήσει το PlayStation 2, το οποίο είχε το DVD-Rom ως το ισχυρό όπλο του.

Φυσικά, τρομαχτικό πλήγμα για τη Sega προκάλεσε και η πειρατεία, αφού οποιοσδήποτε μπορούσε να αντιγράψει ένα CD και με το κατάλληλo πρόγραμμα να "τρέξει" το εκάστοτε παιχνίδι στην κονσόλα του. Συνολικά μέχρι το 2001 κυκλοφορήσαν περίπου 700 games για το Dreamcast, από τα οποία ξεχωρίζουν τα SoulCalibur, η σειρά Shenmue, το Skies of Arcadia και το Sonic Adventure. Αξίζει να αναφέρουμε οτι ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν σποραδικά κάποια νέα games από ανεξάρτητους developers.

8. PlayStation 3
Sony, Sony EMCS-Foxconn-ASUSTeK
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 11/11/2006
Κυκλοφορία: 23/3/2007

Μέχρι και την κυκλοφορία του PS3, η πορεία της Sony στην βιομηχανία των video games ήταν στρωμένη...με ροδοπέταλα, καθώς ποτέ δεν απειλήθηκε από τους ανταγωνιστές της. Όταν όμως η "ναυαρχίδα" της ιαπωνικής εταιρείας έφτασε στα ράφια των καταστημάτων το 2007, στην αγορά κυριαρχούσαν ήδη τα Wii και Xbox 360. To PS3 είχε ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια του, καθώς αποτελούσε μια λύση "2 σε 1" για κάποιον που ήθελε να δει τις ταινίες του σε ένα blu-ray player και να απολαύσει ταυτόχρονα μια πανίσχυρη για την εποχή κονσόλα.

Οι πρώτοι τίτλοι του PS3 δεν προκάλεσαν τεράστια αίσθηση, αλλά στην πορεία κατάφερε να αποκτήσει μια πλειάδα εξαιρετικών exclusives, όπως το Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, η σειρά Uncharted, το Heavy Rain, το God of War III, τα δύο LittleBigPlanet και το Killzone 3. Όσο κι αν η Sony κυριάρχησε στα exclusives, άλλο τόσο υστέρησε τεχνολογικά στη διαχείριση μνήμης, καθώς τα 512MB της RAM χωρίζονται σε δύο 256 MB system και 256 MB video memory, τη στιγμή που το ανταγωνιστικό Xbox 360 έχει μία ενιαία μνήμη 512MB GDDR3. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα του frame rate στο The Elder Scrolls V: Skyrim. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα της Sony έναντι της Microsoft ήταν ότι δεν χρέωνε ποτέ το online gaming στο PS3, παρότι αυτό έχει να κάνει με τις υπηρεσίες και όχι με την τεχνολογία της κονσόλας.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στην υπηρεσία PlayStation Plus που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες εταιρείες του χώρου, καθώς με μόλις 50 ευρώ το χρόνο μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν δεκάδες ποιοτικούς τίτλους και εκπτώσεις σε αναρίθμητα games. Επιπλέον, μέσα στο 2013 αναμένουμε μερικά ακόμα ηχηρά exclusives, όπως τα The Last of Us, God of War: Ascension και Beyond: Two Souls τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι το PS3 έχει ακόμα λαμπρό μέλλον μπροστά του.

7. Xbox 360
Microsoft
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 16/11/2005
Κυκλοφορία: 2/12/2005

Η δεύτερη απόπειρα της Microsοft στον χώρο των οικιακών κονσολών στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία το 2005 στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης. Τo πρώτο Xbox έθεσε νέα στάνταρ στη βιομηχανία των κονσολών, με τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο του που καταργούσε τις memory cards και την υπηρεσία Xbox Live. Δεν κατάφερε ωστόσο να σημειώσει ανάλογη απήχηση με το PS2. Το Xbox 360 πάτησε ευλαβικά πάνω στα βήματα του προκατόχου του, με την Microsoft να εξελίσσει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία Xbox Live.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι μιλάμε για μια κονσόλα που μετρά επτά έτη ζωής και ακόμα και σήμερα καταφέρνει να μας εντυπωσιάζει, όπως για παράδειγμα με το πρόσφατο Halo 4. Μπορεί το Wii να είναι πρώτο σε πωλήσεις έναντι των PS3 και Xbox 360, εντούτοις για τους hardcore gamers και ιδιαίτερα τους λάτρεις των Shooters, το Xbox 360 αποτελούσε πάντοτε την ιδανική λύση. Μέχρι και το 2009 η κονσόλα της Microsoft είχε καθολική υπεροχή έναντι του PS3, χάρις στους αποκλειστικούς τίτλους του και την σαφώς χαμηλότερη τιμή του. Οι σειρές Halo, Gears of War και Forza Motorsport προκαλούν ακόμα δέος, όπως άλλωστε και το πρώτο Mass Effect.

6. Mega Drive/Genesis
Sega
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 17/10/1988
Κυκλοφορία: 30/11/1990

To Mega Drive (η αμερικανική έκδοσή του ονομάζεται Genesis) αποτελεί την πιο επιτυχημένη εμπορικά κονσόλα της Sega, η οποία κυριάρχησε το διάστημα 1990-1992 τόσο στην αμερικάνικη όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 16-bit μηχάνημα καθιερώθηκε χάρις στις επιτυχημένες μεταφορές διάσημων τίτλων που μεσουρανούσαν στα coin-ops της τότε εποχής, όπως τα Altered Beast, Mortal Kombat και Golden Axe. Επιπλέον, μέσα από αυτό γνωρίσαμε τον υπερηχητικό γαλάζιο σκαντζόχοιρο Sonic. To Mega Drive είχε υποδεέστερο hardware από το SNES, παρόλα αυτά ο επεξεργαστής του "έτρεχε" σε διπλάσια ταχύτητα και το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε κάποια games όπως το Mortal Kombat II.

To πρώτο από την μεγάλη σειρά λαθών της Sega ήταν η πλήρης εγκατάλειψή του το 1995, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο στην αγορά των 16-bit κονσολών να περάσει αποκλειστικά στη Nintendo. Αρκετοί από τους hardcore οπαδούς της εταιρείας δεν την συγχώρεσαν ποτέ και το Sega Saturn δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία εκτός συνόρων Ιαπωνίας. Παρόλα αυτά, το Mega Drive κατάφερε να μείνει χαραγμένο στην μνήμη μας, ως μια από τις σημαντικότερες κονσόλες όλων των εποχών.

5. Atari 2600
Atari
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 14/10/1977
Κυκλοφορία: 1978

Το Atari 2600 αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον θεμέλιο λίθο της βιομηχανίας των video games, καθώς κυκλοφόρησε το 1978, σε μια εποχή όπου το gaming όχι μόνο δεν είχε διαδωθεί, αλλά δεν υπήρχε καν στη σκέψη των καταναλωτών. Πολλοί από τους τίτλους των coin-ops, όπως το Space Invaders και το Pac-Man, μεταφέρθηκαν στο σύστημα της Atari και πλέον οποιοσδήποτε επιθυμούσε μπορούσε να τα απολαύσει στην τηλεόρασή του. Μέχρι και το 1982 το Atari 2600 είχε αποφέρει τεράστια οικονομικά έσοδα στην αμερικανική εταιρεία, η οποία πάρα τον ανταγωνισμό κατάφερε πολύ γρήγορα να αναδειχθεί ως η πρώτη δύναμη στα video games.

Παρόλα, αυτά η επιτυχία του Atari 2600 αποτέλεσε δίκοπο μαχαίρι, αφού μεταξύ του 1982 και του 1983 άρχισαν να κυκλοφορούν πολλοί τίτλοι δεύτερης διαλογής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το E.T που ήταν βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική παράγωγη και είχε έναν κύκλο ανάπτυξης μόλις μερικών εβδομάδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο φαινόμενο της κρίσης των video games του 1983, όπου τα καταστήματα είχαν γεμίσει με δεκάδες διαφορετικές κονσόλες και χιλιάδες απούλητα παιχνίδια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο τερματισμό της δεύτερης γενιάς κονσολών.

4. Nintendo Entairtainment System
Nintendo
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 15/7/1983
Κυκλοφορία: 1/9/1986

Είναι κοινό μυστικό ότι η βιομηχανία των video games οφείλει πάρα πολλά στο γκρίζο "κουτί" της Nintendo. To crashάρισμα της αγοράς μερικά χρόνια νωρίτερα πριν την κυκλοφορία του NES αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα επιτυχίας για οποιαδήποτε νέα κονσόλα. Εντούτοις, η Nintendo ήταν αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη της Atari. Γι' αυτό το λόγο θέσπισε υψηλά στάνταρ παραγωγής και όλες οι third-party εταιρείες θα έπρεπε να πάρουν το σχετικό license από αυτήν για να αναπτύξουν games στο NES. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την πολιτική την ακολουθεί ακόμα και σήμερα η ιαπωνική εταιρεία.

Μέσα από το NES γνωρίσαμε για πρώτη φορά δεκάδες κλασικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται αξεπέραστες. Το Super Mario Bros., το Metroid και το The Legend of Zelda είναι μόνο μερικές σειρές που κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να παίξει. Το NES είναι η απόλυτη 8-bit κονσόλα και δεν είναι τυχαίο ότι συνέχισε να πουλάει ακόμα και όταν κυκλοφόρησε το τεχνολογικά ανώτερο Sega Mega Drive. Κύριος αντίπαλός του την εποχή εκείνη ήταν το Sega Master System κι αυτό μονάχα στην ευρωπαϊκή αγορά.

3. PlayStation 2
Sony
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 4/3/2000
Κυκλοφορία: 24/11/2000

Ο διάδοχος του PlayStation αποτελεί την πιο εμπορικά επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών και το γεγονός ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερα από 150 εκατομύρρια μονάδες σε όλο τον κόσμο αποτελεί μονάχα ένα μικρό δείγμα της τεράστιας απήχησής του. Η Sony μεταπήδησε πρώτη στο DVD format, κάτι που έδωσε ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στο PS2 έναντι του Dreamcast. Όπως και με τον προκάτοχό του, ο κύριος λόγος επιτυχίας της κονσόλας ήταν η πραγματικά τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων, με δεκάδες αξιόλογες δημιουργίες σε κάθε κατηγορία παιχνιδιών.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 10.000 τίτλοι για το PS2 και αν λάβουμε υπόψιν μας και το backwards compatibility με τους αντίστοιχους του PS1 το νούμερο αυτό εκτοξεύεται στα ύψη. Η κονσόλα της Sony εξόντωσε μέσα σ' ένα χρόνο από την ημερομηνία που έφτασε στα ράφια των καταστημάτων το Dreamcast, ενώ σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε από το Gamecube ή το Xbox. Τέλος, αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούμε σε κάποια από τα αριστουργήματα που γνωρίσαμε στο PS2 όπως την σειρά God of War, το Shadow of the Colossus, το Grand Theft Auto: San Andreas και το Silent Hill 2.

2. SNES (Super Nintendo Entertainment System)
Nintendo
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 21/11/1990
Κυκλοφορία: 11/4/1992

Το Super Nintendo Εntairtainment System ή SuperNES ή απλά SNES αποτελεί μια από τις κονσόλες που έχουν γνωρίσει την μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως, χάρις στις hardware καινοτομίες του αλλά και τους κορυφαίους τίτλους του. Το FX Chip και η τεχνολογία Mode 7 έθεσαν τις βάσεις για την μετάβαση από το 2D στο 3D gaming, το οποίο γνωρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας του '90 με την πέμπτη γενιά κονσολών. Η Nintendo υποστήριξε σθεναρά το SNES, ακόμα και όταν είχαν κυκλοφορήσει τα Saturn και PlayStation, σε αντίθεση με την Sega, η οποία εγκατέλειψε πολύ πρόωρα την πιο επιτυχημένη της κονσόλα, το Mega Drive.

Στο SNES υπήρχαν κορυφαίες δημιουργίες σε κάθε κατηγορία παιχνιδιών. Τα games του ήταν ικανά να χαρίσουν δεκάδες ώρες διασκέδασης, τόσο στους hardcore όσο και στους casual gamers. Κάποιοι από τους τίτλους που "σημάδεψαν" τα παιδικά μας χρόνια είναι το Street Fighter II, το Mario Kart, το Killer Instinct, το Super Mario World, το Chrono Trigger, το Super Metroid, το Castlevania IV και το Donkey Kong Country. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο χειριστήριο του SuperNES που εισήγαγε το μοντέλο με τα τέσσερα κουμπιά, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα περισσότερα μεταγενέστερα gamepads.

1. PlayStation
Sony
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 3/12/1994
Κυκλοφορία: 29/9/1995

Η Sony επρόκειτο να ασχοληθεί με την αγορά των κονσολών μέσω του SNES της Nintendo, για λογαριασμό του οποίου θα κυκλοφορούσε ένα CD-ROM με την ονομασία "Play Station". Το CD-ROM επρόκειτο να μπει στο κάτω μέρος του SNES επιτρέποντάς του να δεχθεί CDs. Παρόλα αυτά, ο τότε πρόεδρος της Nintendo, Hiroshi Yamauchi, δεν ενέκρινε το συμβόλαιο που πρότεινε η Sony, η οποία ήθελε δικαιώματα επί των πωλήσεων κάθε CD. Στο Consumer Electronics Show του 1991 όπου επρόκειτο να γνωστοποιηθεί η συνεργασία των δύο εταιρειών, η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμβόλαιο με την Philips! Αυτό ώθησε την Sony να δημιουργήσει τη δική της κονσόλα. Κι έτσι εγένετο το PlayStation!

Με το PlayStation η Sony έκανε ένα δυναμικό ντεμπούτο στη βιομηχανία των video games και κατάφερε να μπει "σφήνα" ανάμεσα στους δύο αιωνίους αντιπάλους της, την Sega και την Nintendo. To PS1 κυκλοφόρησε στην πέμπτη γενιά κονσολών, μερικούς μήνες μετά το Sega Saturn, χρησιμοποιώντας κι αυτό με τη σειρά του τεχνολογία 32-bit. Κατάφερε ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει σε πωλήσεις την κονσόλα της Sega, κάτι που οφείλει στη χαμηλότερη τιμή του, την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τίτλων και τις λάθος marketing τεχνικές της Sega. H πρώτη κονσόλα της Sony υιοθέτησε το CD format -όπως και οι περισσότερες κονσόλες της πέμπτης γενιάς με εξαίρεση το Nintendo 64 και το Atari Jaguar- και το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους κύριους λογούς της επιτυχίας της. Εν τω μεταξύ, το 1997 η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο DualShock που χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα καλύτερα gamepads όλων των εποχών.

Ο κύριος λόγος που έκανε το PlayStation να ξεχωρίζει δεν ήταν το hardware του, το οποίο ήταν υποδεέστερο του Sega Saturn και του Nintendo 64, αλλά οι κορυφαίοι τίτλοι του που ακόμα και σήμερα έχουν μείνει χαραγμένοι στην συνείδηση εκατομμυρίων gamers. Η προσπάθεια να ξεχωρίσουμε τους καλύτερους εξ' αυτών είναι μάταιη, αφού όσους και να αναφέρουμε άλλους τόσους θα αδικήσουμε. Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει το Gran Turismo, το Metal Gear Solid, το Final Fantasy VII ή το Tekken 3; Η απάντηση στο ερώτημα είναι σύντομη και μονολεκτική: Κανείς!

Επόμενο Best of
Αυτές ήταν οι 10 καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Όπως πάντα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι όσοι από εσάς διαφωνούν για την τελική λίστα, καλό θα είναι να φροντίζουν να εκφράζουν έγκαιρα τις προτιμήσεις τους μέσω της ψήφου τους στο σχετικό topic του forum, όπου σε λίγες ώρες θα έχει ανέβει η ψηφοφορία για το επόμενο Top 10! Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα όσο τον δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό Best of, λαμβάνοντας υπόψιν μας τις ψήφους σας και τα κριτήρια που αναλύσαμε στον πρόλογο του άρθρου.

Keywords
top 10, top, top 10, top, elder scrolls v skyrim, god of war, gears of war, wii u, xbox 360, xbox live, resident evil, killzone 3, elder scrolls, mortal kombat, super mario, san andreas, silent hill, wii, forum, video, games, nintendo, οφείλεται, sony, microsoft, sports, super, bros, ιαπωνια, xbox, sega, online, live, health, quake, iii, arena, εταιρεία, playstation, sonic, adventure, νέα, ps3, λύση, player, gear, guns, uncharted, heavy, god, ram, system, μνήμη, frame, elder, skyrim, μίμηση, εκπτωσεις, halo, effect, mega, drive, genesis, beast, golden, axe, saturn, atari, space, mario, legend, zelda, master, dvd, shadow, auto, hill, chip, βασεις, σθεναρά, fighter, world, play, cds, philips, vii, tekken, ψηφοφορία, κινηση στους δρομους, auto show 2010 athens, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερομήνια, skyrim, san andreas, μνήμη, δωρεαν, οροσημο, παιχνιδια, προγραμμα, ταινιες, τηλεοραση, axe, cds, dvd, games, iii, mega, microsoft, ps3, ram, saturn, sony, super mario, xbox 360, xbox live, αγορα, αξιζει, απηχηση, απλα, ατομο, αφορμη, εβδομαδες, γεγονος, δεος, διαστημα, δυναμη, δικη, δειγμα, δυναμικο, ευρω, εποχη, επρεπε, επτα, επιτυχια, εταιρεία, ετη, τεχνολογια, ζωης, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιαπωνικη, κινηση, λαθη, λαθος, λύση, λογο, μίμηση, μηνες, μυστικο, μικρο, μπορειτε, νηπιο, ομαδα, παντα, οθονη, ονομα, οφείλεται, παιδικα, πεμπτη, προβληματα, πωλησεις, ραφια, σειρες, συγκεκριμενα, σειρα, σθεναρά, στιγμα, σχολια, τιμη, τιτανομαχια, τριτη, τιτλος, φορα, ψηφοφορία, ωρες, αγορες, auto, arena, atari, super, beast, health, βηματα, chip, δικαιωματα, drive, adventure, effect, elder scrolls, fighter, forum, foxconn, frame, guns, gears of war, gear, god of war, god, golden, halo, heavy, hill, ιδιαιτερα, jaguar, killzone 3, elder, legend, mario, μεινει, μια φορα, mortal kombat, μπροστα, master, nintendo, sports, ops, παιχνιδι, player, party, quake, resident evil, ray, sega, sonic, shadow, silent hill, space, system, tekken, online, uncharted, υπεροχη, vii, wii, wii u, world, bros, χερια, zelda
Τυχαία Θέματα