Bubble Bobble 4 Friends review

Από την δεκαετία του '80 και τις αίθουσες των arcade, μέχρι σήμερα, το Bubble Bobble παραμένει δημοφιλές, με τα εμβληματικά δρακάκια Bob και Bub, τη χαρούμενη μουσική του και το απλό στην εκμάθηση αλλά δύσκολο gameplay του. Tο Bubble Bobble 4 Friends βγήκε το 2019 στο Nintendo Switch

και πλέον υπάρχει και στο PS4 ως νέα έκδοση ονόματι The Baron is Back, με επιπλέον πίστες (έχουν προστεθεί δωρεάν και στο Switch).

Η ιστορία είναι αρκετά απλή αυτή τη φορά. Σε ένα παιδικό δωμάτιο, μια ηλιαχτίδα δίνει ζωή στα παιχνίδια σε στιλ Toy Story, αλλά ο μάγος Bonner δεν γουστάρει καθόλου τον Bub επειδή είναι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού που ανήκει το δωμάτιο. Έτσι τον ρίχνει από το κρεβάτι και ο Bub πρέπει να περάσει από θεματικές περιοχές, η κάθε μία εκ των οποίων έχει 10 πίστες και ένα boss στο τέλος.

Το gameplay είναι αρκετά γνώριμο. Φυλακίζετε τους εχθρούς σας στις φουσκάλες και έπειτα σκάτε τις φούσκες είτε με τα καρφιά στα κεφάλια των Bub και Bob είτε πηδώντας πάνω τους. Βέβαια ο σκοπός σας είναι να βάλετε όσους πιο πολλούς εχθρούς μπορείτε σε φουσκάλες, να αφήσετε τα ρεύματα στην πίστα να τους φέρουν όλους κοντά και μετά να σκάσετε τις φουσκάλες όλες μαζί για να κάνετε μεγαλύτερο σκορ. Όμως πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι οι εχθροί δεν μένουν για πάντα στη φουσκάλα τους. Οι φουσκάλες κρατάνε για λίγα δευτερόλεπτα και οι εχθροί που απελευθερώνονται είναι τέρμα τσαντισμένοι και κινούνται πολύ πιο γρήγορα μέχρι να τους ξαναπιάσετε. Όπως καταλαβαίνετε, η βασική συνταγή που έκανε το αρχικό παιχνίδι τόσο αγαπημένο, είναι εδώ, αλλάζοντας μόνο λίγα πράγματα όπως ο τρόπος που αναπηδάτε στις φούσκες. Πλέον για να τις ποδοπατήσετε, πρέπει να πηδήξετε πάνω τους και να πατάτε το κάτω. Ειδάλλως αναπηδάτε πάνω τους. Αυτή η αλλαγή είναι λίγο περίεργη αλλά δεν είναι τόσο τραγική και συνηθίζεται.

Περνάτε αρκετό χρόνο σε μέτριες πίστες μέχρι να δείτε τις πιο δημιουργικές.

Αυτό που δεν συνηθίζεται με τίποτα είναι η παντελής έλλειψη οποιοδήποτε άλλου στοιχείου που έκανε το αρχικό Bubble Bobble τόσο αγαπημένο. Δεν υπάρχουν collectibles πέρα απο τις φουσκάλες με τα γράμματα που σχηματίζουν την λέξη EXTEND. Τα παπουτσάκια, οι σταυροί, οι τσίχλες, τα bonus που έρχονται όταν το σκορ έχει συγκεκριμένα νούμερα στο τέλος, τα δωμάτια με τα διαμάντια, οι ομπρέλες, είναι όλα απόντα. Υπάρχουν κάποια power-ups που παίρνετε νικώντας boss. Τα συγκεκριμένα power-ups σας δίνουν δυνατότητες όπως να παράγετε φούσκες με ηλεκτρισμό παρόμοιες με τις φούσκες με τους κεραυνούς στο αρχικό παιχνίδι, φούσκες με βόμβες και άλλα. Στην ουσία είναι βασισμένα στις δυνατότητες και το θέμα του κάθε boss. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε κανένα απο αυτά τα power-ups. Υπάρχουν για να κάνουν την ζωή σας ευκολότερη αλλά στην πραγματικότητα μπορείτε να βγάλετε τις πίστες χωρίς κάποιο. Οι φουσκάλες EXTEND αντί να σας δίνουν ζωή, σας δίνουν μια αναβάθμιση στο power-up που έχετε επιλέξει για να το χρησιμοποιήσετε περισσότερες φορές μέσα στις πίστες.

Άλλες διαφορές με τον κλασικό τίτλο είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να περάσετε μέσα απο πλατφόρμες εκτός απο συγκεκριμένες, υπάρχουν καρφιά και πλέον μπορείτε να σκύψετε και να περάσετε από χαμηλά μέρη. Τα boss είναι από απλά μέχρι τέρμα γελοία όσον αφορά την δυσκολία τους και απλά βρίσκετε τα μοτίβα τους και τα ξεφορτώνεστε σε χρόνο μηδέν. Η μεγαλύτερη προσθήκη είναι το local co-op για τέσσερις παίκτες, το οποίο είναι μια καλή ευκαιρία για να διασκεδάσετε παίζοντας με μικρότερους σε ηλικία gamers. Μεγάλο πρόβλημα του παιχνιδιού, πέραν του ότι έχουν εξαφανιστεί όλα τα power-ups και οι μηχανισμοί πέρα από το βασικό gameplay, είναι και η έλλειψη δυσκολίας. Ναι, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι ξεκλειδώνετε νέα επίπεδα δυσκολίας, ενώ υπάρχει και το Arcade of Memories που σας επιτρέπει να παίξετε το κλασικό παιχνίδι, αν δεν το έχετε ήδη δηλαδή.

Απλά το Bubble Bobble 4 Friends δεν θυμίζει τόσο πολύ το παλιό καλό Bubble Bobble. Ναι, ο βασικός μηχανισμός είναι ο ίδιος, αλλά η δυσκολία, τα power-ups και ο τρόπος που δουλεύουν είναι εντελώς διαφορετικά, αφαιρώντας αρκετά από την συνταγή που αγαπάμε ακόμα. Ας πάμε στα σημερινά δεδομένα και στο κοινό στο οποίο το παιχνίδι απευθύνεται σήμερα. Πλέον έχουμε ένα σωρό indie platformers που, ενώ έχουν αφήσει πίσω τους την λογική των 80s, με τα συστήματα με τα 1-ups και την δυσκολία που απαιτεί από τον παίκτη απομνημόνευση και γρήγορα αντανακλαστικά, κληρονομούν και εξελίσσουν μηχανισμούς με πιο οργανικό τρόπο. Οπότε το παιχνίδι ίσως να είχε καλύτερη αντιμετώπιση αν έβγαινε στην εποχή του Xbox Live Arcade, τη στιγμή που άλλες παλιές σειρές προσπάθησαν να εξελιχτούν, κάποιες επιτυχημένα (πχ Pac-Man Championship Edition), κάποιες όχι και τόσο (πχ Space Invaders Extreme). Σήμερα πάντως, το Bubble Bobble 4 Friends μοιάζει περισσότερο με μια χλιαρή προσπάθεια, παρά με μια πλήρη οργανική συνέχεια της σειράς του.

Τα boss όχι μόνο είναι εύκολα, αλλά σπάνια δείχνουν και απειλητικά.

Τουλάχιστον οπτικά το παιχνίδι είναι χαριτωμένο και πολύχρωμο, αν και το 2.5D στιλ γραφικών του φέρνει κάποια προβλήματα. Υπάρχουν στιγμές όπου συμβαίνουν υπερβολικά πολλά πράγματα στην οθόνη και τα γραφικά δεν βοηθούν να “διαβάσετε” αυτά που πρέπει. Επίσης πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να ξέρετε πότε μια πλατφόρμα είναι διακοσμητική στο παρασκήνιο ή όχι. Ο ήχος είναι αρκετά καλός. Η μουσική είναι “γλυκιά” και προσθέτει ενέργεια στο παιχνίδι, ενώ τα ηχητικά εφέ, και ιδιαιτέρως οι φούσκες που σκάνε, προσθέτουν χαρακτήρα. Βέβαια, όταν αρχίζετε το hard mode, πολύ πολύ αργότερα στο παιχνίδι, θα είστε αρεκτά απασχολημένοι με ότι συμβαίνει επί της οθόνης για να δώσετε την ανάλογη σημασία.

Το Bubble Bobble 4 Friends δεν είναι η αναβίωση του arcade που θέλουμε, ούτε η συνέχειά του. Αν και δεν είναι κακή εμπειρία, έχει θέματα στον σχεδιασμό του και στον τρόπο που διαχειρίζεται την κληρονομιά του. Πιθανότατα θα βρείτε το αρχικό παιχνίδι πολύ πιο απολαυστικό και πιο φτηνό σαν επιλογή.

Οπτικά χαριτωμένοΤαιριαστός ήχοςLocal co-op για τέσσερις παίκτεςΜερικές φορές τα γραφικά μπερδεύουνΟ τρόπος που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται τα power-upsΑργεί πολύ να δυσκολέψει και γενικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:TaitoΕΚΔΟΣΗ:Inin Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα