Mario + Rabbids Sparks of Hope review

Ας είμαστε ειλικρινείς: το Mario + Rabbids ήταν κάτι που απολύτως κανένας δεν ζήτησε, αλλά τελικά όλοι χρειαζόμασταν. Ως κάτι σαν «πολύχρωμο Xcom», αποτέλεσε μια ανέλπιστη επιτυχία. Το Mario + Rabbids: Sparks of Hope βελτιώνει την εν λόγω φόρμουλα, διατηρώντας το χιούμορ και την όλη τρέλα που μας έκανε να αγαπήσουμε το πρώτο παιχνίδι.

Τα Rabbids

είναι ο χαοτικός εαυτός τους, ο Rabbid Mario έχει χάσει την σαλοπέτα του και η χαρά έχει απλωθεί στο παράλληλο σύμπαν του μανιταροβασιλείου όπου τα λαπάν κρετάν έχουν συναντηθεί με τον Mario και την παρέα του. Εκεί που όλα πηγαίνουν καλά με τον δικό τους περίεργο τρόπο, εμφανίζονται Rabbid Lumas και ένα τεράστιο διαστημικό σαλάχι που προκαλεί καταστροφή. Εν ολίγοις, μια κακιά ύπαρξη ονόματι Cursa έχει αρχίσει να διασπείρει μια σκοτεινή γλίτσα ονόματι darkmess (όχι darkness) και έχει βάλει στο μάτι τα Rabbid Lumas, «Sparks» όπως τα ονομάζει ο Rabbid Luigi. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, το παιχνίδι έχει περισσότερο Super Mario Galaxy αισθητική, κάτι που ανοίγει τις πιθανότητες για ταξίδι σε περισσότερους κόσμους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εποικήσει τα Rabbids. Μην περιμένετε κάποια επική ιστορία, αλλά γενικότερα θα απολαύσετε μπόλικες στιγμές με χιούμορ και περίεργα καμώματα, κυρίως από τις Rabbid εκδοχές των χαρακτήρων. Επίσης στην ομάδα πλέον προστίθεται και ο Bowser.

Το gameplay έχει εξελιχτεί αρκετά με όλους τους σωστούς τρόπους. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι, το gameplay χωρίζεται σε δύο μέρη: την εξερεύνηση και την μάχη. Στην εξερεύνηση όχι μόνο μπορείτε να ανακαλύψετε μικρά μυστικά όπως νομίσματα κρυμμένα σε θάμνους, αλλά και αποκτάτε πρόσβαση σε side-missions και κρυφά challenges που υπάρχουν σε κάθε κόσμο. Ο Beep-o ευτυχώς έχει την καλοσύνη να μαρκάρει τα περισσότερα από αυτά στον χάρτη ώστε να γίνεται ευκολότερη η περιήγηση. Η μάχη πλέον δεν έχει να κάνει με λύση προβλημάτων μετρώντας τετραγωνάκια κίνησης. Πλέον οι χαρακτήρες μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα μέσα στην ακτίνα δράσης τους και οι περισσότερες δράσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να σταματάνε την κίνηση εκτός από την επίθεση. Αυτό σημαίνει πως αν χτυπήσετε κάποιον εχθρό με dash ή αν χρησιμοποιήσετε ένα buff ή αν χτυπήσετε, σηκώσετε και πετάξετε ένα bomb-omb στους εχθρούς, εξακολουθείτε να μπορείτε να κινείστε μέσα στην ακτίνα δράσης, να κρυφτείτε πίσω από τα διάφορα εμπόδια και να χρησιμοποιήσετε τα όπλα για να τερματίσετε, τυπικά, την σειρά σας. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τους χαρακτήρες, κάνοντας team jumps που προσφέρουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, αλλά και να πηγαινοέρχεστε μεταξύ χαρακτήρων όπως εσείς θέλετε μέχρι να βρείτε την θέση όπου θα χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας.

Το customization πάει σε άλλο πλανήτη… κυριολεκτικά, αφού είναι τέτοια η θεματική του παιχνιδιού. Τα ability shards που παίρνετε όσο πολεμάτε και ανεβαίνετε level χρησιμοποιούνται για τα skill trees των χαρακτήρων. Παρόλα αυτά, αν αλλάξετε γνώμη για κάποιο shard, μπορείτε να το επιστρέψετε στο απόθεμά σας και να το χρησιμοποιήσετε σε διαφορετικό tree χωρίς επιπλέον «χρέωση». Που σημαίνει πως οι χαρακτήρες σας μπορούν να αλλάζουν builds εν ριπή οφθαλμού για να τους προσαρμόζετε ανάλογα νμε τις μάχες. Πράγμα χρήσιμο όταν αντιμετωπίζετε κάποιο αρκετά δυνατό boss με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Τα Sparks επίσης αναβαθμίζονται. Βρίσκοντάς τα στις διάφορες περιοχές και φέρνοντάς στα στην ομάδα σας, έχετε πρόσβαση σε κάποιες ικανότητες, ενώ μπορούν να προσθέσουν και κάποιο element στις επιθέσεις σας, όπως φωτιά, πάγος κτλ, καθώς και διάφορα buffs. Τα star bits είναι η λιχουδιά που μαζεύετε κάθε φορά που βγάζετε εχθρούς εκτός μάχης και χρησιμοποιούνται για να «ταίσουν» τα Sparks και να ανεβάσουν level. Μπορείτε να δώσετε σε κάθε χαρακτήρα ένα Spark και να τα ανταλλάξετε αν θέλετε, ανάλογα με τον τύπο των εχθρών και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Μιλώντας για τους χαρακτήρες, το γεγονός ότι ο κάθε ένας έχει διαφορετικά όπλα και συγκεκριμένους τύπους επιθέσεων είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς και η στρατηγική επιλογή τους στο party σας τη στιγμή της μάχης είναι αρκετά σημαντική. Πχ η Rabbid Peach δεν έχει AoE επιθέσεις αλλά μπορεί να χτυπήσει εχθρούς που βρίσκονται καλυμμένοι, η Peach είναι καλύτερη σε κοντινότερους στόχους, o Mario μπορεί να κάνει ζημιά σε δύο εχθρούς με τα διπλά όπλα κτλ. Τα όπλα επίσης δέχονται αναβαθμίσεις και παραμετροποιήσεις. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν τίποτα αν οι μάχες δεν ήταν ενδιαφέρουσες. Το παιχνίδι δεν σταματάει ποτέ να σας δίνει νέους δημιουργικούς τρόπους να κατατροπώσετε τους εχθρούς, όπως να πετάτε bomb-ombs σε ανεμοστρόβιλους για να σκάσουν στα μούτρα των εχθρών. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως υπάρχει μια τεράστια ποικιλία κόσμων, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, βοηθάει το campaign να κρατάει ενδιαφέρον. Τα boss είναι αρκετά χαοτικά και χρειάζεται να είστε προετοιμασμένος για να τα αντιμετωπίσετε «χτίζοντας» τους χαρακτήρες όσο καλύτερα μπορείτε.

Αισθητικά το παιχνίδι είναι ένα σκαλί πάνω από τον προκάτοχό του. Οι κόσμοι είναι πιο ανοιχτοί, έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερα πράγματα να δείτε και να κάνετε από το να είναι απλά ένας διάδρομος για την επόμενη μάχη με το περιστασιακό μυστικό κρυμμένο δεξιά και αριστερά. Είναι γεμάτοι χρώμα, χαρακτήρες με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε, animation και λεπτομέρειες που σας κάνουν να χαμογελάσετε. Κι αυτό γιατί παρότι το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα παράλληλο σύμπαν, φροντίζει να αναδείξει το lore του κόσμου του Mario, είτε μέσω διαλόγων είτε μέσω λεπτομερειών στο περιβάλλον, κάτι που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα αν είστε φαν του Ιταλού υδραυλικού. Το framerate και η ποιότητα των γραφικών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, αν και σε μερικά σημεία η ηλικία του Switch πλέον φαίνεται (και κάτι μου λέει πως θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά αυτό). Είτε με υφές χαμηλής ανάλυσης, είτε με απλοποιημένα μοντέλα και έλλειψη σκιάσεων, υπάρχουν λεπτομέρειες που προφανώς μπήκαν σε δεύτερη μοίρα για να μπορεί το παιχνίδι να τρέξει χωρίς πρόβλημα.

Όσο για τον ήχο, έχουμε την εκπληκτική τριπλέτα συνθετών Yoko Shimomura, Grant Kirkhope και Gareth Coker. Πέρα από τα κλασικά remake κομματιών από τα παιχνίδια Mario, υπάρχει απίστευτη μουσική σε κάθε τοποθεσία και ακόμα καλύτερη στις μάχες με τα boss, δένοντας υπέροχα με την δράση αλλά και τις τοποθεσίες. Ως προς το voice acting, μόνο o Beep-0 έχει φωνή. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είτε λένε τις πρώτες λέξεις μιας φράσης, είτε αφήνουν επιφωνήματα, ενώ τα λόγια τους επικοινωνούνται γραπτά. Φυσικά, είναι τεράστια χαρά να ακούγονται ηχητικά εφέ από το Super Mario Galaxy όπως τα star bits.

H περιπέτεια του Mario and Rabbids είναι αρκετά χορταστική. Θα σας πάρει περίπου 30 ώρες να την ολοκληρώσετε κάνοντας και μερικά sidequests, αλλά αν θέλετε να δείτε τα πάντα στο παιχνίδι, τότε μιλάμε για σχεδόν διπλάσιο χρόνο. Το αναπάντεχο πάντρεμα του Super Mario με τα Rabbids εξακολουθεί να δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Με διάρκεια περίπου 30 ώρες (ή διπλάσιες αν κάνετε τα πάντα), το Mario + Rabbids: Sparks of Hope βελτιώνει και εξελίσσει τη φόρμουλα του προκατόχου του, προσφέροντας μια καλύτερη εμπειρία από όλες τις απόψεις. Ναι, η ιστορία είναι παιδιάστικη αλλά δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω από έναν τέτοιο τίτλο, πέρα από την δικαιολογία για να ξεκινήσει η περιπέτεια. Επίσης μερικές αποστολές ίσως σας φανούν επαναλαμβανόμενες και ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές αγγαρίες όσο βρίσκεστε στην εξερεύνηση. Αυτά όμως είναι ελάχιστα και δεν τα συναντάτε συχνά. Αν σας άρεσε το πρώτο Mario + Rabbids, το Sparks of Hope είναι απαραίτητη αγορά.

Το νέο σύστημα μάχηςΆπειρες επιλογές παραμετροποίησης χαρακτήρωνΠερισσότερη ποικιλία στις πίστεςΚαλύτερη λειτουργία περιήγησηςΑπλοϊκό σενάριοΜερικές επαναλαμβανόμενες αποστολέςΚάποιες αγγαρείες στην εξερεύνησηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα