Yoku’s Island Express Review

Έχουμε δει πολλά metroidvania τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αρκετά από αυτά ανέβασαν τον πήχη στο είδος. Tα Hollow Knight, Ori and the Blind Forest, Guacamelee, Axiom Verge και πολλά άλλα, κέρδισαν τις καρδιές των παικτών, σε σημείο μάλιστα που θα μπορούσαμε να μιλάμε για τη χρυσή εποχή του είδους. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κανένα metroidvania μέχρι σήμερα δεν είχε ενσωματωμένο... φλιπεράκι (pinball). Το Yoku's

Island Express τολμάει να συνδυάσει metroidvania και φλιπεράκι, με το αποτέλεσμα να είναι λίγο σαν το καρπούζι και τη φέτα: πολύ καλά κι από μόνα τους, αλλά μαζί απογειώνουν το ένα το άλλο για μια νέα, μοναδική εμπειρία.

Ήρωας του παιχνιδιού ο Yoku, ένα σκαθάρι που αντί για μια μπάλα από σβουνιές κυλάει μια μπάλα από νικέλιο (ή πέτρα) απ' άκρη σ' άκρη ενός νησιού. Αυτό το σκαθάρι τυγχάνει επίσης να εκτελεί χρέη ταχυδρόμου. Κάποιο κακό έχει βρει τους “αρχηγούς” του νησιού και... τέλος πάντων δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιστορία που ελάχιστο αντίκτυπο έχει στο παιχνίδι. Το βασικό είναι ότι ξεκινάτε, ως είθισται στα metroidvania, με ελάχιστες δυνάμεις, πέρα από το καπέλο του ταχυδρόμου σας και καταλήγετε να διασχίζετε με ευκολία τις διάφορες περιοχές του νησιού.

Ο αλτήρας στα αριστερά έχει και τα δύο χρώματα - ενεργοποιείται και με τα δύο πλήκτρα ελέγχου.

Αυτό που θα προσέξετε από το πρώτο λεπτό είναι ότι δεν υπάρχει άλμα – και ίσως να είναι το πρώτο metroidvania με αυτή την τολμηρή ιδέα (όπως επίσης δεν υπάρχει ζωή και δεν υπάρχει τρόπος να χάσετε). Αντί αυτού, υπάρχουν πλατφόρμες και φλιπεράκια, μπλέ και πορτοκαλί – οι μπλέ ελέγχονται με το αριστερό shift (στο PC), οι πορτοκαλί με το δεξί. Υπάρχουν και κάποιες που έχουν και τα δύο χρώματα. Με τη χρήση αυτών των “ελατηρίων”, όπως και με ράγες, λαστιχάκια και άλλα χαρακτηριστικά εξαρτήματα pinball, κινείστε μέσα στις περιοχές. Υπάρχουν και μικρότερες “πίστες” μέσα στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού οι οποίες λειτουργούν σαν κάτι μεταξύ γρίφων και σπέσιαλ κόσμου από κάποιο Mario. Είναι πίστες-φλιπεράκια, όπου πρέπει με δεξιοτεχνία να τινάξετε τον Yoku και την μπάλα του μέσα από συγκεκριμένες τρύπες, να μαζέψετε πόντους/φρούτα και διαμαντάκια, να περάσετε από “πύλες”, να ενεργοποιήσετε διακόπτες... γενικά ότι θα κάνατε σε ένα φλιπεράκι, χωρίς όμως high score και τα συναφή.

Οι ικανότητες που μαζεύετε όσο προχωράτε είναι όλες ευφάνταστες και βοηθάνε πολύ στην εξερεύνηση, όπως το κολύμπι ή ο γάντζος. Η πιο ενοχλητική είναι σίγουρα η “σφυρίχτρα” που βρίσκεται στην αρχή του παιχνιδιού και χρησιμοποιείται για την διάδραση με τον κόσμο – κάνει αυτό τον ήχο που κάνουν στα παιδικά πάρτι αυτά που τα φυσάτε κι έχουν την ουρά που ξετυλίγεται. Το χρησιμοποιείτε πολύ αυτό το φυσερό. Δεν συστήνω να παίξετε το παιχνίδι με άλλους παρόντες στο ίδιο δωμάτιο αν δεν σας βλέπουν να παίζετε, ας μείνουμε εκεί! Τα φρούτα είναι το χρήμα στο νησί. Το χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώσετε κλειδωμένους αλτήρες, για να αγοράσετε εξαρτήματα, ικανότητες και κοψίματα δρόμου/warps. Δεν μαζεύετε τίποτα άλλο στο νησί, εκτός από κάτι μανδραγόρες / “koroks” τα οποία χρειάζεστε για να τερματίσετε το παιχνίδι στο 100% και κάποια αντικείμενα μέσα σε σεντούκια θησαυρού που αυξάνουν το πόσα φρούτα μπορείτε να κρατήσετε ή το χρώμα της μπάλας σας. Και αντικείμενα για τις διάφορες αποστολές.

Ετοιμαστείτε για ράγες, ελατήρια, λαστιχάκια... Nοσταλγοί του pinball, βρήκατε το παιχνίδι σας.

Εκτός από τον ξεχωριστό χειρισμό, επίσης θα προσέξετε ότι το παιχνίδι, παρόλο που είναι προφανώς αποτέλεσμα της δουλειάς μιας μικρής ομάδας, εντυπωσιάζει με τα γραφικά και τον ήχο του από το πρώτο λεπτό. Τα χρώματα του νησιού είναι ζωντανά και η μουσική και οι ήχοι, για παράδειγμα οι ομιλίες-άναρθρες κραυγές των άλλων κατοίκων του νησιού, που είναι κατά βάση κι αυτοί ζώα, είναι άψογα. Σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Εκτός από μερικά τεχνικά προβλήματα (όπως περίεργα frame drops) ή τον ίδιο τον χάρτη που μερικές φορές γίνεται αρκετά δύσκολος στην κατανόηση γιατί είναι απλά μιά ξεζουμαρισμένη εκδοχή του ίδιου του κόσμου (δεν θέλω να ξέρω οι παίκτες σε Switch πόση μυωπία θα αναπτύξουν παίζοντας!), αλλά και τον ίδιο τον εκνευρισμό που προκύπτει από τον χειρισμό του pinball, που είναι πιο απαιτητικός απ' ότι στο μέσο metroidvania, το Yoku's Island Express καταλήγει να αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Είναι ένα μικρό παιχνίδι διάρκειας έξι-επτά ωρών για το τέλος (ή 10-12 ωρών για το 100%) που θα σας συνεπάρει και θα σας ικανοποιήσει αν σας αρέσουν τα metroidvania ή/και το φλιπεράκι.

Πρωτότυπη ιδέαΌμορφα γραφικάΕκπληκτικός ηχητικός τομέαςΧαλαρωτικό αλλά και εθιστικόΧάρτης που μπερδεύειΕκνευριστικός χειρισμός στο backtrackingΜικρή διάρκειαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Villa GorillaΕΚΔΟΣΗ:Team17ΕΙΔΟΣ:Metroidvania platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.team17.com/games/yokus-island-express/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/5/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα