H ώρα της κρίσης και η επόμενη ημέρα

45

Η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη έφτασε και αύριο στις Βρυξέλλες ή θα υπάρξει μια συμφωνία που θα δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση ή θα ζήσουμε να δούμε την πρώτη φτυαριά στην ταφή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά αλλά πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Αν υπάρξει νέα αναβολή των αποφάσεων ενδεχομένως

στην Ελλάδα να σημειωθούν σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο όλο τον αγώνα για μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αλλά επίσης, μια αναβολή επίλυσης της κρίσης θα στείλει στις αγορές ένα μήνυμα ανικανότητας της Ευρώπης να διαχειριστεί τα του οίκου της. Και τότε είναι σίγουρο ότι οι αδηφάγες αγορές θα κάνουν τη δουλειά τους και θα στείλουν στα… θυμαράκια αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα,  η Ισπανία ή ακόμη και η Γαλλία.

Ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης θα είναι πιο σοβαρός από ποτέ, κάτι που δε θέλει με τίποτε ο αμερικανικός παράγοντας. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει συντονισμένες κινήσεις από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Συνεχείς επαφές και τηλεφωνήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα στην Α. Μέρκελ για να «βάλει νερό στο κρασί της», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και τηλεφωνική επαφή του Μπ. Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο πριν από το Eurogroup. Μάλιστα, λένε πηγές, οι Αμερικανοί δε θέλουν να επιβάλουν στο ακέραιο τις απόψεις τους για το χρέος, αλλά ζητούν από τους Γερμανούς να αναλάβουν μέρος των ευθυνών τους πριν είναι αργά.

Ίσως, λένε γνωρίζοντες την οικονομική διπλωματία, η Ελλάδα να επωφεληθεί από την πολιτική διελκυστίνδα Βερολίνου και Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό ακριβώς δε σηκώνει τους τόνους η ελληνική κυβέρνησης καθώς δε θέλει να ταυτιστεί με καμιά πλευρά στην παρούσα φάση. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το… αριστερό κόμμα που επέλεξε να «παίξει» με τον αμερικανικό παράγοντα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην παρούσα φάση. Ναι μεν συμφωνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Κ. Λαγκάρντ, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να επιβάλουν μονομερώς την άποψή της στους Ευρωπαίους με τους οποίους καλώς ή κακώς βαδίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, η τακτική της ουδετερότητας κρίνεται ως η πιο ορθή στην παρούσα φάση.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα, αυτές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς γίνεται προσπάθεια συγκερασμού των αντίθετων απόψεων. Να τα βρουν κάπου στη μέση με λίγα λόγια. Δεν είναι τυχαίο το ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ότι υπήρξε μια βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους και αναζητείται το σωστό μίγμα. Όπως ανέφερε το πρακτορείο  υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο. Επίσης, φαίνεται να κλειδώνει η συμφωνία για επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ενώ φαίνεται να γίνεται μεγάλη κουβέντα για την επαναγορά του ελληνικού χ

Keywords
Τυχαία Θέματα