Hyperloop: To νέο φουτουριστικό μέσο μεταφοράς

Είναι μια τεχνολογία που οι λάτρεις των μεταφορών συζητούν εδώ και μήνες. Ποια θα είναι η επόμενη αποκάλυψη του Elon Musk -της ιδιοφυΐας που κρύβεται πίσω από το Space X, το Tesla και τη Solar City; Οι εικασίες, ότι θα προτείνει ένα νέο μέσο μεταφοράς για τις ΗΠΑ έληξαν τη Δευτέρα, καθώς παρουσίασε τη νέα

του φουτουριστική πρόταση –βγαλμένη κατευθείαν από …ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το σύστημα μεταφορών υψηλής τεχνολογίας και ταχύτητας του Musk ονομάζεται Hyperloop και ο εφευρέτης του παρομοιάζει τον σχεδιασμό του με την κάνη ενός κυνηγετικού όπλου. Φανταστείτε δύο μεταλλικές κάψουλες, τοποθετημένες δίπλα-δίπλα.

Μέσα από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης και ιδιαίτερα εξελιγμένων υλικών που αντιστέκονται στην έλξη και τη φθορά, ο Musk αναμένει ότι οι κάψουλες θα ταξιδεύουν μέχρι και 800 μίλια ανά ώρα, μόλις λίγο λιγότερο από την ταχύτητα του ήχου. Σε μια εκδοχή του σχεδίου, ο Musk δείχνει το Hyperloop να μεταφέρει ανθρώπους στις κάψουλες που μοιάζουν με καθίσματα αεροπλάνου. Ο εφευρέτης αναφέρει ότι θα μπορούσαν επίσης εύκολα να μεταφερθούν και αυτοκίνητα, μέσω ενός μεγαλύτερου συστήματος.

Το σχέδιο δεν είναι φθηνό. Συγκριτικά όμως, τα 6- 10 δις δολάρια που κοστίζει είναι πολύ λιγότερα από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις υψηλής ταχύτητας, όπως τα συστήματα των τρένων. Το σχέδιο του Musk έχει συγκεκριμένο στόχο, σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα μεταφορών υψηλών ταχυτήτων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Καλιφόρνια, συνδέοντας μεγάλες πόλεις όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Το εν λόγω σύστημα έχει προγραμματιστεί να κοστίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον επτά φορές από το προβλεπόμενο κόστος ενός Hyperloop. Το Hyperloop επίσης έχει σχεδιαστεί για να είναι «πράσινο», κερδίζοντας έτσι και τους οικολόγους. Είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο του Musk. Πέρα από το προφανές ερώτημα για το πού μπορεί να κατασκευαστεί το σύστημα (το οποίο είναι φτιαγμένο για να ενώνει πόλεις που απέχουν λιγότερο από 1000 μίλια μεταξύ τους), το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτό. Ο Musk πάντως όχι, καθώς προσφέρει την ιδέα του σε επενδυτές. Προς το παρόν δεν έχει προσφερθεί κάποιος κι έτσι αυτό το νέο σύστημα μεταφοράς παραμένει σε μεγάλο βαθμό στη φάση της φαντασίας. Παρόλα αυτά, οι σκεπτικιστές θα πρέπει να θυμούνται ένα πράγμα: το Hyperloop μπορεί να ακούγεται γελοίο και παρατραβηγμένο. Αλλά πριν από λίγα χρόνια, το ίδιο ακουγόταν και η ιδέα του να βγάλεις κέρδος από την κατασκευή και την πώληση ένα ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου.

http://www.businessweek.com/articles/2013-08-12/revealed-elon-musk-explains-the-hyperloop#r=hp-ls

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/08/12/elon-musk-introduces-the-hyperloop-a-system-for-ultra-rapid-transit.html

Keywords
Τυχαία Θέματα