O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποχωρεί

Την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup στα τέλη της χρονιάς γνωστοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μια ανακοίνωση που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που βρίσκεται στη θέση από το 2005 είχε και στο παρελθόν δηλώσει την επιθυμία του να αποσυρθεί. «Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου ότι θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου», ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση των

17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup».

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση είναι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν. Ο Μοσκοβισί δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την πιθανή του υποψηφιότητα αλλά τόνισε ότι «τη δουλειά πρέπει να αναλάβει κάποιος με όραμα και ηγετικές ικανότητες». «Η επιλογή θα είναι μια λεπτή υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί το μοναδικό ταλέντο του Γιούνκερ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αντικαταστάτη του», δήλωσε. Για τη θέση ήταν «υποψήφιος» και γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είναι γνωστό όμως αν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

http://www.bbc.co.uk/news/business-20590171

Keywords
Τυχαία Θέματα