Tι προτείνει ο Γ. Βρούτσης στην τρόικα για τα εργασιακά

Πήραν φωτιά τα laptop της τρόικας και του Γ. Βρούτση με τα e-mail που στέλνονται αναφορικά με τα εργασιακά θέματα. Κι εκεί που δεν το περιμέναμε η τρόικα επιβάλλει αλλαγές που θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες σε χιλιάδες εργαζόμενους. Η πρόταση του υπουργείου είναι να διατηρηθούν οι τριετίες αλλά να υπάρξουν μειώσεις στις αποζημιώσεις οι οποίες θα σχετίζονται με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα του Βρούτση στην τρόικα

αναφέρει:

- Οι τριετίες να διατηρηθούν και να παραμείνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΓΣΣΕ. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως οι τριετίες έχουν ένα ιδιαίτερα έντονο πολιτικό, κοινωνικό συμβολισμό και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθούν.

- Για τις αποζημιώσεις, η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος όταν απολύεται να παίρνει 12 μισθούς όπως είναι και σήμερα.

- Από τα 16 χρόνια όμως και πάνω να δίνονται έως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια που έχει με βάση ένα πλαφόν τουλάχιστον 2.000 ευρώ και όχι με βάση τα 586 ευρω όπως ζητάει η τρόικα. Προσπάθεί έτσι να βάλει ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων με 18 με 20 ή 25 χρόνια προϋπηρεσίας.

- Προτείνεται από εδώ και πέρα όσοι προσλαμβάνονται να ισχύσει το ανώτατο όριο αποζημίωσης οι 12 μηνιαίοι μισθοί μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας.

Πάνω – κάτω, λένε οι πληροφορίες κάπου εκεί θα τα βρουν προς το παρόν οι δύο πλευρές καθώς η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι ενδεχόμενη δραματική μείωση στις αποζημιώσεις θα λύσει τα χέρια των εργοδοτών για μαζικές απολύσεις. Αλλωστε, ψυθιρίζεται ότι κατά κύριο λόγο οι τραπεζίτες είναι αυτοί που πιέζουν για μεγάλες μειώσεις στις αποζημιώσεις διότι μετά τις συγχωνεύσεις εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.000 τραπεζοϋπάλληλοι -πολλοί με χρόνια προϋπηρεσίας- θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα