To πολύ πορνό βλάπτει το μυαλό

Οι άνδρες που παρακολουθούν πολύ πορνογραφία τείνουν να έχουν λιγότερο όγκο και δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ανταμοιβές και τα κίνητρα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη.

Η μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική εφημερίδα JAMA Psychiatry, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η παρακολούθηση πορνό προκάλεσε τη μείωση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, εάν το να παρακολουθείς πορνό οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο ή αν οι άνθρωποι που γεννιούνται με συγκεκριμένους τύπους εγκεφάλου βλέπουν περισσότερο πορνό, δήλωσε η Simone Kühn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης» είπε η Kühn. Όμως, σημείωσε, τα αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις για μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση πορνογραφίας και τις μειώσεις στο μέγεθος του εγκεφάλου και στη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε απάντηση στη σεξουαλική διέγερση.

Για τη μελέτη, η ίδια και ο συνάδελφός της Jurgen Gallinat από το Πανεπιστήμιο Charite, επίσης στο Βερολίνο, εξέτασαν 64 υγιείς άνδρες μεταξύ 21 και 45 ετών και τους υπέβαλαν σε ερωτήσεις για τις συνήθειές τους όσον αφορά την παρακολούθηση πορνό. Πήραν, επίσης, εικόνες του εγκεφάλου των ανδρών για να μετρήσουν τον όγκο τους και να δουν πώς αντιδρούν οι εγκέφαλοί τους στις πορνογραφικές εικόνες. «Βρήκαμε ότι ο όγκος του λεγόμενου ραβδωτού τμήματος, μιας περιοχής του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με την ανταμοιβή και τα κίνητρα, ήταν μικρότερη όσο περισσότερο πορνό έβλεπαν οι συμμετέχοντες» είπε η Kühn. «Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που είναι επίσης μέρος του ραβδωτού τμήματος, που είναι ενεργή όταν οι άνθρωποι βλέπουν σεξουαλικά ερεθίσματα, παρουσίαζε μικρότερη ενεργοποίηση όσο περισσότερη πορνογραφία κατανάλωναν οι συμμετέχοντες» πρόσθεσε. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στο ραβδωτό τμήμα και τον προμετωπιαίο φλοιό, το οποίο είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων, επιδεινώθηκε με την αύξηση της παρακολούθησης πορνό.

Επειδή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πορνό προκάλεσε τις αλλαγές στον εγκέφαλο, η Kühn είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το να βλέπουμε πορνό είναι πραγματικά επιβλαβές. «Τα πάντα είναι κακά σε υπερβολικές δόσεις και πιθανόν να μην είναι τρομερά όταν γίνονται με μέτρο» σχολιάζει ο δρ Gregory Tau του Πανεπιστημίου Columbia. Όπως τονίζει, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. «Είναι πιθανό να υπάρχουν άτομα με ένα ορισμένο είδος εγκεφάλου που είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», είπε. Η Kühn επισημαίνει ότι και άλλες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση ενός ταξί, συνδέονται με αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου και τη λειτουργία.

«Ουσιαστικά ό,τι κάνουν οι άνθρωποι πολύ συχνά μπορεί να διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου και τη λειτουργία του».

http://www.reuters.com/article/2014/05/28/us-porn-brain-changes-idUSKBN0E82BK20140528

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα