Αυτοί έχασαν τ΄αυγά και τα πασχάλια κι εμείς τον ύπνο μας

Με προηγούμενες αναρτήσεις (Οι στατιστικές αλχημείες με το ΑΕΠ…έχουν κοντά ποδάρια και Ανάπτυξη ……με εποχική διόρθωση! , Ανεξέλεγκτη η δυναμική της ύφεσης) αποκαλύπταμε την ανικανότητα (;) της  κυβέρνησης, που με την …τεχνοκρατική στήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της νέας ανεξάρτητης στατιστικής Αρχής (!)   μιλούσαν  ακόμη και για ισχυρή ανάπτυξη στις αρχές  του  2011.

Με  νέο Δελτίο της η ΕΛΣΤΑΤ   για τα στοιχεία του ΑΕΠ ( Γ τρίμηνο του 2011) μας ενημερώνει ότι άλλαξε πάλι

….μέθοδο υπολογισμού και περάσαμε από την  δράση JOSGAP  που θα μας  έλυνε το πρόβλημα απεικόνισης των εθνικών λογαριασμών,  στην νέα βελτιωμένη  μέθοδο  DENTON ! (ο θεός να μας φυλάξει)

Μέσα σε ένα εξάμηνο οι προβλέψεις για την ύφεση  του 2011 ξέφυγαν εντελώς, ανατρέπονται στην κυριολεξία,  αναθεωρούνται  σχεδόν ….σε μηνιαία βάση.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την αστοχία των προβλέψεων (τυχαίο;;;), πώς δηλαδή ανατράπηκε η αρχική πρόβλεψη για την ύφεση του 2011 και από το -2,6% πήγε  στο -5,5%     (υπερ-διπλάσια…και έπεται η  συνέχεια)

Με τα διαθέσιμα  στοιχεία του 9μήνου  του 2011, μήπως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε …. για άλλα  μεγέθη ύφεσης,  σαφώς υψηλότερα του 6%;

 Και επειδή το μέγεθος του ΑΕΠ αποτελεί την βάση  πάνω στο οποίο στηρίζεται η σύνταξη ενός προϋπολογισμού, θα ήταν συνετό και απόλυτα αναγκαίο   η νέα κυβέρνηση να σταθεί σοβαρά στο θέμα αυτό, να  σταματήσει  αυτή τη συμπαιγνία με την στατιστική αρχή και την τρόικα που για προφανείς σκοπούς  έχουν μετατρέψει   τους προϋπολογισμούς  και τα μεσοπρόθεσμα ….σε ασκήσεις επί χάρτου.

Η εκκίνηση, ας γίνει με το νέο προϋπολογισμό του 2012  που θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή.  

Η πραγματική εικόνα των  δημοσιονομικών  μεγεθών της χώρας και η προβολή τους στο χρόνο,   θα καταδείξουν   τα αδιέξοδα  της μνημονιακής πολιτικής, την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησής της, την αναγκαιότητα …. να το πάρουμε αλλιώς  αφού και τα …νούμερα δεν βγαίνουν.

 ΝΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα