Αίγυπτος: Οπαδοί του Μόρσι εναντίον χριστιανών


Τη στιγμή που εκατοντάδες ισλαμιστές πυροβολούνται στους δρόμους του Καΐρου, οι δυσάρεστες συνέπειες άρχισαν να φαίνονται και εκατοντάδες μίλια πιο πέρα, στις πόλεις κατά μήκος της πεδιάδας του Νείλου. Εξοργισμένοι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αντιδρώντας στην άγρια ​​καταστολή που ξεκίνησε κατά των διαδηλωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κάιρο, άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικούς οργανισμούς σε διάφορες επαρχίες. Δεκάδες σκοτώθηκαν

και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Αλλά σε μια εξέλιξη που δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ήδη πολωμένη κοινωνία, οι Κόπτες της Αιγύπτου υπέστησαν μέρος της χειρότερης βίας.
Οι Χριστιανοί υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 10 τοις εκατό των 85 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας. Ο πρώην Πάπας των Κοπτών, Κύριλλος VI, ισχυρίστηκε κάποτε ότι οι Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου και οι Χριστιανοί ήταν άνθρωποι που «λατρεύουν τον ίδιο Θεό με δύο διαφορετικούς τρόπους». Ωστόσο, μετά τη βία της Τετάρτης, εκκλησίες και χριστιανοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ακινήτων δέχθηκαν επίθεση από εξαγριωμένο όχλο, κάνοντας τους Κόπτες της Αιγύπτου να αισθάνονται όλο και πιο ευάλωτοι. «Περιμένω μια περίοδο έντονων επιθέσεων κατά των χριστιανών», δήλωσε ο Saleh Kamel, μέλος της Επιτροπής της Κοπτικής εκκλησίας. Όπως πρόσθεσε, ποτέ από τις 30 Ιουνίου, όταν τεράστια πλήθη διαδηλωτών άρχισαν να ζητούν την παραίτηση του Μόρσι, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν είχαν σχεδιάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποφασίσουν πώς οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες επιθέσεις. «Οι εκκλησίες είναι μόνο κτίρια και μπορεί να επισκευαστούν» δήλωσε ο Saleh. «Αυτό που με ανησυχεί είναι η άνευ προηγουμένου βία».
Μετά την απόφαση του Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρου Β να δώσει την ευλογία του στο πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, οι αξιωματούχοι ανέμεναν τα χειρότερα. Αλλά οι έντονες ομιλίες από τους καταυλισμούς του Καΐρου ήταν αρκετές για να πείσουν κάποιους χριστιανούς ότι οι ισλαμιστές έτρεφαν βίαιες προθέσεις. Ο Safwat Hegazy ήταν μεταξύ εκείνων που μίλησαν στις καθιστικές διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο. Ο Hegazy, ένας τηλεοπτικός ιμάμης, έβγαλε παθιασμένους λόγους. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι σε θέση να επηρεάσει τις βίαιες ομάδες που επιτέθηκαν σε Χριστιανούς» δήλωσε ο Saleh.

Σύμφωνα με τον Ishak Ibrahim, έναν ερευνητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση το Κάιρο που εστιάζει σε θρησκευτικά θέματα, συνολικά 23 εκκλησίες σε όλη τη χώρα πυρπολήθηκαν από εξαγριωμένο πλήθη μετά την επιχείρηση της Τετάρτης από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τουλάχιστον επτά καταστράφηκαν ολοσχερώς, είπε. Επιτέθηκαν επίσης σε δύο μοναστήρια. Άλλοι κάνουν λόγο για περισσότερες από 30 εκκλησίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν επιτέθηκαν σε τόσες εκκλησίες σε μια μέρα» σχολιάζει ο αρχιεπίσκοπος Θωμάς στο Al Jazeera. «Συνήθως δεχόμαστε επιθέσεις μια φορά ο μήνα». Στην πόλη της Σοχάγκ, ο Μητροπολίτης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ανέφερε ότι το κτίριο είχε καεί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Δεν υπήρχαν παρόντες αστυνομικοί -κάτι που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό σε πολλές από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τους μάρτυρες. Ο Ibrahim θεωρεί ότι η πρόσφατη βία θα γίνει πολύ πιο σοβαρή και θα αναχθεί σε μείζον πρόβλημα στο μέλλον.

«Η χειρότερη θρησκευτική κρίση» της Αιγύπτου

Ο Paul Sedra, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, πιστεύει ότι η βία της Τετάρτης ήταν μια επέκταση μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας δαιμονοποίησης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατά των Χριστιανών. «Καθ’ όλη την κυριαρχία τους και μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, έχουν εμπλακεί σε σαφώς θρησκευτικές διώξεις με στόχο να διασύρουν τους Κόπτες» είπε ο Sedra στο Al Jazeera. «Όταν οι ισλαμιστές δεν θέλουν να επιτεθούν άμεσα το κράτος, συχνά επιτίθενται στους Κόπτες, επειδή είναι ένας εύκολος στόχος». Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν συχνά επικριθεί για την αποτυχία να ανταποκριθούν γρήγορα σε επιθέσεις κατά των χριστιανών. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η βία της Τετάρτης έχει μειώσει τη στήριξη των Χριστιανών της Αιγύπτου στην στρατιωτική ηγεσία της κυβέρνησης και της μεταβατικής πορείας της.

Ο αρχιεπίσκοπος Θωμάς θεωρεί ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην αντίδραση των αρχών, που όμως είναι δικαιολογημένη δεδομένης της κατάστασης. Ο Sedra, όμως, θεωρεί τις αρχές υπεύθυνες για τη συνεχιζόμενη βία. «Η πολιτεία ανταγωνίζεται με τους ισλαμιστές για να κερδίσει δικαιώματα στον πληθυσμό και οι Κόπτες δεν θεωρούνται ως μια σημαντική εκλογική δύναμη. Ως αποτέλεσμα, συχνά τους αφήνουν να σηκώνουν το βάρος της πολιτικής βίας» είπε στο Al Jazeera.

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/egypt-supporters-of-former-president-mohamed-morsi-turn-on-christians-in-angry-backlash-8764384.html

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/08/2013816102257435227.html

Keywords
Τυχαία Θέματα