Άκαρπη η συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον

Μπορεί το κλίμα να ήταν καλό κατά τη χθεσινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Κι αυτό επειδή παραμένει η απειλή Κάμερον να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, εάν ληφθεί απόφαση «που δεν θα είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας». Προ ημερών, με την ανταρσία 50 βουλευτών του Κάμερον, η βρετανική Βουλή υπερψήφισε μη δεσμευτική πρόταση

που απαιτεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ μέχρι το 2020 να μειωθεί αναλόγως της πορείας της οικονομίας σε πραγματικούς όρους και όχι παράλληλα με τον πληθωρισμό.

Στην ατζέντα της συνάντησης δεν βρισκόταν μόνο το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ αλλά και τα βήματα προς στενότερη ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Κάμερον επανέλαβε ότι απορρίπτει αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος σε μία περίοδο που πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά μας» ανέφερε. Η  Μέρκελ σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

dw.de

Keywords
Τυχαία Θέματα