Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εστίαση

Διαφημίστηκε ως πολύ σημαντικό επίτευγμα και όντως ήταν. Η πρώτη ουσιαστική μείωση φόρου εν μέσω κρίσης ήταν γεγονός. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα αλλά και ουσία. Κι όμως, με το που δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει να ισχύει το μέτρο, μια φράση έρχεται στο στόμα όλων: «Γιατί βρε παιδιά μας δουλεύετε;»

Διαβάζοντας τις παραγράφους της εγκυκλίου αντιλαμβανόμαστε ότι επικρατεί για άλλη μια φορά ο απόλυτος παραλογισμός. Το απόλυτο χάος για

ένα μέτρο που αν όχι να πανηγυρίζουμε, τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι και να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών. Αλλά και το πώς να μειωθούν πράγματι οι τιμές και ο καναναλωτής να δει όφελος στην τσέπη του. Διαβάζουμε, λοιπόν ότι η μείωση στο 13% δεν αφορά όλα τα αγαθά αλλά μόνο όσα σερβίρονται σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια. Όμως και πάλι το μπάχαλο παραμένει. Διότι αν το ποσό έχει έστω και μια στάλα αλκοόλ τότε ο ΦΠΑ δεν θα είναι 13% αλλά 23%. Έτσι, ένα κέντρο διασκέδασης που διαθέτει οινοπνευματώδη ποτά δεν θα αλλάξει τον τιμοκατάλογό του.

Από την άλλη, πας να πιείς έναν καφέ ή ένα χυμό και πράγματι εκεί βλέπεις ότι ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 13%. Αν, όμως, κάνεις το λάθος να τα παραγγείλεις και να στα φέρουν οι ντελιβεράδες τότε θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 23%. Διότι η εγκύκλιος λέει πως αν τα προϊόντα παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Το ίδιο αναψυκτικό δηλαδή αν μας το σερβίρουν θα το πληρώσουμε λιγότερο, αν μας το φέρουν στο σπίτι θα το πληρώσουμε με ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13%:

- Στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα.

Εξαιρείται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- Στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, ΜΟΝΟΝ εφόσον σερβίρονται.

Παραμένει στο 23% ο ΦΠΑ:

- Στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σουπερ μάρκετ

- Στις υπηρεσίες delivery, τα αναψυκτικά και χυμοί

- Σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους

Όσον αφορά τα υπόλοιπα παραδιδόμενα αγαθά π.χ. πίτσα, σουβλάκια, ο συντελεστής δεν αλλάζει και μένει όπως ήταν σήμερα στο 13%.

Οι ειδικοί αναφέρουν κι ένα ακόμη παράδειγμα παραλογισμού. Αν κάποιος μένει σε ξενοδοχείο (εκατομμύρια τουρίστες δηλαδή) και παραγγείλει στο δωμάτιο (room service) ο ΦΠΑ πέφτει στο 13%. Αν όμως, πάρει κάποιος ροφήματα από το μίνι μπαρ τότε ο ΦΠΑ θα είναι 23%.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, επισημαίνεται:

στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που αφορούν τις περιπτώσεις (α), (β) και (γ) ανωτέρω παραμένουν τα ίδια. Για την περίπτωση (δ) [all inclusive], υιοθετείται μικρή μείωση του ποσοστού που υπάγεται στο συντελεστή 6,5%, θεωρώντας λογική τη μείωση της τιμής της διαμονής στην περίπτωση κάλυψης περισσότερων υπηρεσιών και αγαθών με την ενιαία τιμή, προκειμένου το συνολικό πακέτο να είναι ανταγωνιστικό, ενώ διατηρείται το ίδιο ποσοστό που υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%) με αυτό που ισχύει για το full board, καθώς στην περίπτωση του all inclusive στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και κάποιες πρόσθετες παροχές, όπως η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών στους ειδικούς χώρους εστίασης, παγωτών, γρανιτών και γλυκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα