Αλλάζουν οι στρατιωτικές ισορροπίες στη Συρία

Στα χέρια αντικαθεστωτικών έχουν πέσει πλέον οι άκρως επικίνδυνοι και αποτελεσματικοί, φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι, SAM (κατά τη ΝΑΤΟϊκή ονομασία). Πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους τύπου Strela. Αυτές τις ημέρες για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ελικόπτερο των δυνάμεων του Ασσαντ να καταρρίπτεται από τέτοιο όπλο ( youtube).

Προς το παρόν, είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών των αντιαεροπορικών όπλων που έχουν οι αντίπαλοι του Ασσαντ. Λέγεται ότι τους απέσπασαν από την 46η βάση του συριακού στρατού. Κατά άλλες εκτιμήσεις, μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη,

όπου στις αποθήκες του Καντάφι υπήρχαν χιλιάδες τέτοια όπλα. Όπως και να’χει, η απόκτηση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων στερεί το καθεστώς Ασσαντ από το πλεονέκτημα που είχε στον αέρα. Δηλαδή, ότι ανενόχλητο εξαπέλυε επιθέσεις με αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον των αντικαθεστωτικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανή εγκατάσταση αντιαεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot  στην Τουρκία, στα σύνορά της με τη Συρία, και τις περιπολίες ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στον αέρα για τον Ασσαντ, που ενδεχομένως θα τον οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην πτώση (Τι στήνει η Αγκυρα με τους Patriot στα τουρκοσυριακά σύνορα).

Keywords
Τυχαία Θέματα