Λιτότητα εν μέσω κοινωνικών εντάσεων και στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2013 που επιβάλει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα. H κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι θα οδηγήσει την χώρα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Το σύνολο της αντιπολίτευσης της αριστεράς ψήφισε κατά του προϋπολογισμού.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός

για το 2013 αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, αναγνωρίζοντας όμως και τους πιθανούς κινδύνους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2013, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη χορήγηση βοήθειας στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου θέλει να εξοικονομήσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν σε ποσοστό 80% από νέες αυξήσεις των φόρων. Πέρυσι, η χώρα έλαβε 78 δις ευρώ βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η πρόσφατη εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι το 2013 προβλέπει ύφεση κατά 1,8%, ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 16,4% από 15,7% που είναι σήμερα.

http://www.dw.de/portuguese

Keywords
Τυχαία Θέματα