Ανασχηματισμός μετά την αποχώρηση της τρόικας;

Να αλλάξει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να δώσει την αίσθηση ότι αλλάζει και η κυβερνητική ατζέντα.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί η κυβέρνηση στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών, αφού θέλει να ενισχύσει το προφίλ του στην κοινωνία.

Άρα, στόχος είναι να αλλάξουν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, χωρίς να υπάρξει

χαλάρωση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Όμως, θεωρεί ότι πρέπει να στραφεί στη διαχείριση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην καθημερινότητά του και να δώσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα του. Στο σχεδιασμό που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου θα ενταχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ικανοποιούν τα αιτήματα της κοινής γνώμης με στόχο να αντιμετωπισθούν προβλήματα που στις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζονται βασικά από τους πολίτες. Μετά την αποχώρηση της τρόικας, παρά το γεγονός ότι πολλοί συζητάνε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων (υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς) για να δει τι έχει γίνει σε μια σειρά θεμάτων.

Εξάλλου, ο ίδιος τους είχε δώσει φάκελο και περιμένει να δει τι έχουν κάνει στο θέμα των στόχων, των χρονοδιαγραμμάτων και από την αξιολόγησή τους θα κριθεί και η παρουσία τους ή όχι στην κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σαμαράς λέει σε όλους τους υπουργούς ότι πρέπει άμεσα να σκύψουν στα προβλήματα της καθημερινότητας και οφείλουν να ασχολούνται ακόμη και με τα μικρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. «Να μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα μεγάλα, υπάρχουν και τα μικρά ζητήματα. Η καθημερινότητα του πολίτη, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί μείζον ζήτημα» λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επισημαίνει ότι οφείλει η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα για να αντιμετωπιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια από τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομία και η καθημερινότητα. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα, όπως: η μη πάταξη της γραφειοκρατίας, η ακρίβεια και η ανεργία που εξακολουθούν να κινούνται εκτός ελέγχου, οι αργοί ρυθμοί στην απορρόφηση των χρημάτων από το ΕΣΠΑ, οι αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα, το χαράτσι που θα συνεχιστεί, η κατάσταση στην υγεία και στην παιδεία, κ.α. Δεν είναι τυχαίο ότι σιγά-σιγά ακούγονται φωνές στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, ότι «δεν μπορεί να πετύχει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας».

Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δοθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση, μπορεί να ασκεί μια σκληρή οικονομική πολιτική, λόγω των μνημονίων, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί να βελτιώσει άλλους σημαντικούς δείκτες, όσο αυτό επιτρέπεται από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα