Σόρος κατά Βερολίνου για την Κύπρο

Όταν και η αλεπού των αγορών εξαπολύει επίθεση κατά του Βερολίνου, δύο πράγματα συμβαίνουν: Είτε μυρίστηκε χρήμα και θέλει να φάει είτε έχει δίκιο και οι Γερμανοί θα πρέπει να ανησυχούν. Ο λόγος για τον Τζορτζ Σόρος ο οποίος αφενός εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση των Ευρωπαίων να επιβάλλουν κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών κι αφετέρου τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου.

Σε άρθρο του

με τίτλο “Germany’s choice” (H επιλογή της Γερμανίας), τονίζει:

“Το κυπριακό πακέτο, με τη συμμετοχή των καταθετών, υπονομεύει το επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού δείχνει ότι βασίζεται σε διάσωση μέσω καταθέσεων”, τονίζει σε αυστηρούς τόνους ο Σόρος.

Kαι συνεχίζει: Η μορφή της διάσωσης της Κύπρου ήταν εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι ακόμη η Ευρωζώνη δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης. Όπως τονίζει, εάν το κυπριακό πακέτο είχε αποφασιστεί μετά τη σύσταση μιας πραγματικής ένωσης, τότε ίσως να αποτελούσε μια υγιή μεταρρύθμιση. Αλλά τώρα όχι, εκτιμά ο Σόρος.

O ίδιος χαρακτηρίζει καταστροφικό τον αντίκτυπο της κυπριακής διάσωσης, ενώ χαρακτηρίζει μεγάλη πολιτική νίκη το κυπριακό πακέτο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μια είναι η λύση για την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Soros, προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση χρέους. Αυτή, όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι άλλη από μια μόνο λέξη: Ευρωομόλογο.

Και τονίζει: Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει: Ή θα πει ναι στην έκδοση ευρωομολόγου, ή θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.

“Η Γερμανία δεν δικαιολογείται να μπλοκάρει το ευρωομόλογο”, έσπευσε μάλιστα να προσθέσει.

Η Ευρώπη απέχει πολύ από την επίλυση της κρίσης χρέους, τόνισε.

Ψύχραιμη φωνή από τον Σόρος ο οποίος, όπως προείπαμε είτε έχει καταλάβει ότι η Γερμανία κάνει οικτρά λάθη είτε προστατεύει τους… πελάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα