Εικόνα κράχ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

(Ανανεωμένο) – Σε κλοιό ισχυρότατων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και υπό το βάρος της απειλής για πιθανό «κούρεμα» μεγαλοκαταθετών και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά, επικρατεί νευρικότητα και επιφυλακτικότητα με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη», δήλωσε στο Reuters

αναλυτής.

Εκτίμησε δε ότι η αγορά δεν θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τα τραπεζικά αποτελέσματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους καταθέτες στην Ευρωζώνη.

Λίγα λεπτά πριν τις 15:00, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 828,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,43%. Ο τζίρος ανέρχεται στα 55,12 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τις ισχυρότερες πιέσεις να ασκούνται στους κλάδους Κοινής Ωφελείας (-11,3%), Τηλεπικοινωνιών (-9%) και Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (-8,7%).

«Στο κόκκινο» βρίσκονται, εν τω μεταξύ, όλες οι μετοχές του FTSE25. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι των Intralot (-17,3%), ΔΕΗ (13,1%), ΕΛΠΕ (-12,3%) και Ελλάκτωρ (-13,5%).

Η άνοδος των ελληνικών spread στα ομόλογα κατά 82 μονάδες και η κατάρρευση της Αθήνας κατά 6,83% σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για την Ελλάδα, εν όψει και της έλευσης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που οδηγούν και σε κρατικοποίηση.

Η κατάρρευση είναι γενική καθώς η βουτιά έφθασε τον 6,83% με τον Γενικό Δείκτη στις 826 μονάδες. Και ο λόγος ανησυχίας είναι πως οι περισσότεροι ξένοι έχουν ως θεματοφυλακή τις ελληνικές τράπεζες. Εφόσον, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνέψουν με ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» ουδείς θέλει να αναλάβει το ρίσκο για πιθανές ζημιές.

Λίγο μετά τις 15.00 ο Γενικός Δείκτης ΄΄βυθιζόταν΄΄ προς τις 840 μονάδες (4,8%), ο Ftse Large Cap στα επίπεδα των 270 (-4,95%) με τις απώλειες μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να χάνουν έως 14% και μάλιστα μετά από την χθεσινή εξίσου βίαιη καθοδική κίνηση του χρηματιστηρίου.

Επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις, έγιναν επιθετικότερες μετά τις 14.00-14.10΄ με τους αγοραστές να αποτελούν είδος σε… έλλειψη και τους πωλητές να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Έως 14,21% ΄΄βυθιζεται΄΄ η μετοχή της Intralot στα 1,98 ευρώ χάνοντας σχεδόν 18% σε διάστημα εβδομάδας.

Πολλαπλά πλήγματα σε μετοχές των Ελλάκτωρ (-11,66%), της ΔΕΗ (-12,09%), Jumbo(-11,94%), Τιτάν (-9,84%).

Ναυτεμπορική, http://www.euro2day.gr/, Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα