Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Σύνοδο Κορυφής

Στον διπλασιασμό της δύναμης πυρός, ήτοι των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, φέρεται να προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διαπραγματεύσεων – που ξεπερνούν τις 11 ώρες – προκειμένου να δημιουργήσουν έναν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό μπαζούκα, τον οποίο και θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, το μπαζούκα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον συνδυασμό δύο διαφορετικών μηχανισμών διάσωσης, ενώ πρόκειται για μια ιδέα που φέρεται να υποστηρίζεται και από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ιδέα ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) με δύναμη πυρός 440 δισ. ευρώ να συνεχίσει να ισχύει και όταν τεθεί σε εφαρμογή, στα μέσα του 2012, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) ο οποίος υπολογίζεται ότι θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εν λόγω πρόταση ενδεχομένως να περιλαμβάνει την επιτάχυνση των πληρωμών επί της μετρητοίς, μέσω του ESM.

Ωστόσο, κατά τους FT, εάν τα ανωτέρω σχέδια τεθούν σε εφαρμογή, είναι απίθανο ο ESM να διαθέτει δύναμη πυρός ύψους 500 δισ. ευρώ από την αρχή, ήτοι από τον Ιούλιο του 2012, όπως τώρα εξετάζεται. “Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από τη διαδικασία μόχλευσης του EFSF, η οποία μπορεί να ενισχύσει τους πόρους του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης έως και τα 600 δισ. ευρώ”, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο ESM να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία και ΕΚΤ απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τον EFSF.

Απαισιόδοξο το Βερολίνο για την σύνοδο της Παρασκευής

Πιο απαισιόδοξο γίνεται το Βερολίνο για τις πιθανότητες συμφωνίας κατά την σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, σύμφωνα με ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.  Έχουμε την εντύπωση από πολλές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης» δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Κατά την εκτίμησή του, πιθανότατα θα υλοποιηθεί και Eurogroup κατά την διάρκεια της συνόδου Κορυφής, ενώ διευκρίνισε πως εάν η ΕΕ δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για αλλαγή των συνθηκών, τότε θα πρέπει να το πράξουν τα μέλη της ευρωζώνης. Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, απειλεί με βέτο την όλη διαδικασία εάν δεν προστατευθούν τα βρετανικά συμφέροντα, ειδικότερα όσον αφορά το Citi του Λονδίνου.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος επαναλαμβάνοντας την θέση του Βερολίνου κατά της διακυβερνητικής λύσης. Τόνισε μάλιστα, πως ο ίδιος δεν μπορεί να δει πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα το EFSF και το ESM, όπως είναι ένα από τα σενάρια

Keywords
Τυχαία Θέματα