Άσυλο της Δύσης στον Άσαντ;

Για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Συρία, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί αξιωματούχοι σκέφτονται να προσφέρουν στον Bashar al-Assad ασφαλή διέλευση στην Γενεύη και την ευκαιρία να αποφύγει την δίωξη για τα εγκλήματά του εναντίον των αμάχων, αν συμφωνήσει στο πλαίσιο μίας συνόδου υπό τον ΟΗΕ να παραδώσει την εξουσία.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, «δύσκολα μπορούμε να δούμε μια επίλυση του ζητήματος, που θα συμπεριλαμβάνει την εθελούσια παραπομπή κάποιου στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτοντας πως ο

πρωθυπουργός David Cameron δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά επί του ζητήματος.

Αν τελικά επέλθει μια συμφωνία επίδειξης επιείκειας, τότε ίσως επιτραπεί στον Assad να μεταβεί στην Ρωσία, ή στο Ιράν.

Μετά τις τελευταίες συνομιλίες στα πλαίσια της συνάντησης των G20, οι αρμόδιοι είναι αισιόδοξοι όσον αφορά στην οργάνωση ειρηνευτικών συνομιλιών, μεταξύ του συριακού καθεστώτος, της αντιπολίτευσης, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάποιων παικτών κλειδιά όπως είναι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

Το εμπόδιο όμως που υπάρχει είναι η πρόταση της Ρωσίας να δοθεί μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στην Συρία, ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται να απομακρύνει εκατοντάδες άμαχους που έχουν παγιδευτεί στη ζώνη του πυρός στην πόλη Homs.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σ. Αραβία αγοράζουν και προωθούν αυτόματα όπλα, όλμους, αντιαρματικές ρουκέτες και γενικά πολεμοφόδια, στους Σύριους αντάρτες, με την διαμεσολάβηση πρακτόρων της CIA.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η CIA εδώ και καιρό έχει τοποθετήσει πράκτορές της στην Νότια Τουρκία, οι οποίοι διοχετεύουν οπλισμό στους αντάρτες, προσπαθώντας παράλληλα να μην καταλήξει στα χέρια της Αλ Κάιντα, ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

«Οι πράκτορες είναι εκεί, ψάχνουν για νέες πηγές και στρατολογούν  ανθρώπους», λέει Άραβας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος σκέφτεται τρόπους να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στους αντάρτες, όπως είναι οι δορυφορικές απεικονίσεις, οι πληροφορίες για τις κινήσεις του συριακού στρατού, ή ακόμη και η δημιουργία υπηρεσίας πληροφοριών των ίδιων των ανταρτών.

Όσον αφορά στο κατά πόσο βοηθάνε τους αντάρτες τα όπλα που τους προσφέρονται κατ αυτόν τον τρόπο, οι απόψεις είναι διχασμένες. Οι αντάρτες, λέει ένας ειδικός,  άρχισαν να μαθαίνουν επιτέλους πώς να εξουδετερώνουν τα άρματα μάχης, αν και ο οπλισμός τους είναι παιχνιδάκια σε σχέση με τον βαρύ οπλισμό του καθεστωτικού στρατού.

Πηγές: nytimes.com, guardian.co.uk

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα