«Μπότα παντού» / «Υποκρισία παντού»

Του Κωνσταντίνου Βαθιώτη*

Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής ομιλίας του στην 87η ΔΕΘ, ένα ακόμη ρεσιτάλ κακοποιητικής προπαγάνδας σε βάρος του ελληνικού λαού, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκστόμισε το αφόρητα πληκτικό σύνθημα που επιστρατεύει κάθε φανατικός προπαγανδιστής για να χαϊδεύει τα αυτάκια των βρεφοποιημένων πολιτών: «Μεγάλες αλλαγές. Τώρα!». Οι αλλαγές υποτίθεται ότι θα γίνουν σε τρία πεδία: Στην «Οικονομία», στην «Νομιμότητα» και στην «Δικαιοσύνη».

Μετά τον «πόλεμο κατά της κλιματικής κρίσης» και τον «πόλεμο κατά της

ακρίβειας», ο πολεμοχαρής πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής». Ο «πόλεμος» αυτός, που είναι μάλλον ο μακροβιότερος όλων, διεξάγεται προσχηματικά και επιλεκτικά, για να πιάνονται μονίμως τα μικρά ψάρια και να μένουν ανενόχλητοι οι μεγαλοκαρχαρίες. Επιπλέον, εξυπηρετεί τον σατανικό σχεδιασμό της ψηφιακής τυραννίας που διαρκώς επεκτείνεται σε βάρος των Ελλήνων.

Ως γνωστόν, κάθε «πόλεμος» είναι η αφορμή για την θέσπιση «μέτρων», που στην πραγματικότητα είναι «σφαίρες» κατά του άμαχου πληθυσμού. Ένα από τα μέτρα αυτά συνδέθηκε με κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό: την κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Μετά την υποχρεωτική ασφάλιση, θεσπίζεται μία ακόμη υποχρεωτικότητα: η χρήση POS για ηλεκτρονικές πληρωμές.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες, αν όχι η πρώτη χώρα, που θα επιβάλει την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος! Επομένως, η ηλεκτρονική δικτατορία καλπάζει ασταμάτητη, οδηγώντας τους ανυποψίαστους πολίτες σε μια άνευ προηγουμένου κόλαση.

Η «καραμέλα» του «πολέμου κατά της φοροδιαφυγής» είναι ξεκάθαρα το πρόσχημα για την ελευθεροκτόνα, καθολική κατάργηση των μετρητών, η οποία θα κάνει ακόμη πιο ασφυκτικό τον κλοιό επιτήρησης του κράτους Λεβιάθαν σε βάρος των πολιτών-μυρμηγκιών του.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το σύνθημα «νομιμότητα παντού», το οποίο λάνσαρε ο αμετανόητος προπαγανδιστής που λατρεύει την κάθε άλλο παρά αθώα λέξη «παντού». Στην λέξη αυτή αντανακλάται το πνεύμα του ολοκληρωτισμού, το οποίο χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (διάβαζε ορθά: Δικτατορίας) από την στιγμή ιδίως που κλήθηκε να διαχειρισθεί την υγειονομική κρίση. Ας θυμηθούμε το σύνθημα «μάσκα παντού» που ακούστηκε από τα αυταρχικά χείλη του τον Νοέμβριο του 2020.

Όταν, όμως, ένα μέτρο εφαρμόζεται «παντού», χωρίς να αναγνωρίζονται εξαιρέσεις, τότε η υποκριτικά εξαγγελλόμενη νομιμότητα μετατρέπεται σε κατάφωρη αδικία και το κράτος που την υπηρετεί απεικονίζεται στην οργουελική μπότα που συνθλίβει το πρόσωπο του πολίτη. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην διευκρινισθεί ότι η καθολική νομιμότητα έχει ως μία και μοναδική εξαίρεση το ίδιο το «επιτελικό κράτος» και τα υπόγεια γρανάζια του. Εκεί η παρανομία επιτρέπεται αφειδώς, καθώς λείπει η αιδώς.

Η φασιστική μπότα του οργουελικού κράτους συνδέεται και με τον τελευταίο «πόλεμο», στον οποίο αναφέρθηκε προπαγανδιστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για τον «πόλεμο κατά της ατιμωρησίας», ο οποίος είναι μία εναλλακτική ετικέτα της περίφημης αυταρχικής «θεωρίας της μηδενικής ανοχής».

Σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση της Νέας Δικτατορίας ετοιμάζεται να ακυρώσει μία από τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, που είναι η εφαρμογή της ανθρωπιστικής αρχής της επιείκειας. Αντ’ αυτής ακούσαμε ότι προέχει ο φόβος της πραγματικά εκτιθησομένης ποινής ακόμη και για «μικρά αδικήματα» που «κοστίζουν ζωές και περιουσίες»: οι δράστες τους «θα μπορούν να φυλακίζονται και με την πρωτόδικη απόφαση» (και, μάλιστα, σε φυλακές που δεν πληρούν καν τους στοιχειώδους όρους ανθρώπινης διαβίωσης, αφού μέσα σε ένα κελί ολίγων τετραγωνικών στοιβάζονται δεκάδες κρατούμενοι). Εδώ ανήκουν, π.χ., οι εξ αμελείας εμπρηστές και οι τραμπούκοι των πανεπιστημίων και των γηπέδων.

Η επιλογή αυτή δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ότι η παρούσα κυβέρνηση ανήκει στην κατηγορία των ύπουλων αυταρχικών καθεστώτων, που προπαγανδίζουν τις φανταχτερές λέξεις περί νομιμότητας, δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού, για να καλύπτουν το μισάνθρωπο σχέδιό τους: το σταδιακό ροκάνισμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, ο οποίος, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, θα εγκλωβισθεί αμετάκλητα στην φάκα της ωραιοποιημένης σκλαβιάς του.

H μαγική-λαϊκιστική λύση της αυστηροποίησης των ποινών και των όρων έκτισής τους στην πραγματικότητα είναι ένα κυβερνητικό τέχνασμα μετάθεσης των ευθυνών της: Αντί να αναζητήσει έμπρακτες λύσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών και του χουλιγκανισμού, επικεντρώνεται σε καθαρά θεωρητικό-συμβολικό επίπεδο που δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του κράτους και, ταυτοχρόνως, παράγει στον λαό την ψευδαίσθηση ότι επιτέλους η κυβέρνηση αντιδρά με κάποιον τρόπο, δείχνοντας την καλή θέληση να κλείσει τις ανοικτές πληγές.

Μόνο που οι πληγές αυτές δεν μπορούν να κλείσουν μέσω του Ποινικού Κώδικα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επιστρατεύει συχνά τον μηχανισμό της απώθησης και την κρίσιμη στιγμή δεν επιτρέπει να αναδυθεί στην επιφάνεια αποτρεπτικά το Χ άρθρο του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος δεν έχει εσωτερικευθεί ως ευαγγέλιο καθημερινής χρήσης για τον πολίτη.

Μήπως, λοιπόν, θα ήταν σκόπιμο, για να εναρμονισθεί η Νέα Δικτατορία ακόμη περισσότερο με το δυστοπικό καθεστώς της οργουελικής Ωκεανίας, να επιβάλει ο αυτοκράτοράς της την υποχρεωτική υπενθύμιση από μεγαφώνου, σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας, της σκληρής ποινικής μεταχείρισης που θα προβλέπεται για τους δράστες όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μικρών εγκλημάτων;

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της ενέργειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο στόχος της επόμενης τετραετίας είναι «το 80% της κατανάλωσης από ρεύμα να προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο». Άρα, είναι καιρός να πούμε «οριστικό αντίο» στα δάση μας, αφού η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποδασωθεί, προκειμένου να γεμίσει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα. Καλό είναι, λοιπόν, κατά την διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα να φωτογραφίσουμε όσα δένδρα έχουν μείνει άκαυτα και να τα κορνιζάρουμε, γιατί μάλλον δεν θα τα ξαναδούμε. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία ακόμη προπαγανδιστική πομφόλυγα που συγκαλύπτει το μαύρο χρώμα που θα αποκτήσουν τα κατακα(η)μένα δάση μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε χρήση ενός άλλου, πολύ ύπουλου όρου που αξιοποιείται προπαγανδιστικά για να ανοίγει τον δρόμο στα εκάστοτε νέα μέτρα που συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο τις ατομικές μας ελευθερίες μας: ο λόγος περί της ασφάλειας. «Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια», είπε, συμπληρώνοντας: «αυτήν την αίσθηση πρέπει να την γκρεμίσουμε, ώστε να νιώθουν ασφαλείς».

Όπως, όμως, ήδη γνωρίζουμε άριστα, ιδίως από την διαχείριση της πανδημίας, στο όνομα της ασφάλειας γκρεμίστηκαν η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Άλλωστε, την ασφάλεια επικαλείται κάθε δικτατορικό καθεστώς, για να εκπληρώσει τους μισάνθρωπους σκοπούς του. Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι το αγαπημένο σύνθημα του Χίτλερ ήταν «για την ασφάλειά σας» («für Ihre Sicherheit»);

Άξιο ιδιαιτέρας μνείας είναι το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέδεσε το αίτημα για ασφάλεια με τους σύγχρονους «καιρούς πολυκρίσεων» (polycrisis), ένας ακόμη προπαγανδιστικός όρος που πλάσθηκε από το Υπουργείο Προπαγάνδας της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Με αφορμή την «πολυκρίση» μίλησε ωραιοποιημένα για την ανάγκη ενός πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού. Όταν, όμως ένας φανατικός προπαγανδιστής μιλά για εκσυγχρονισμό ξέρουμε καλά ότι υπονοεί το ακριβώς ανάποδο, δηλαδή έναν εκβαρβαρισμό, που όμοιό του δεν θα έχει υποστεί άλλος λαός.

Καπηλευόμενος την ιδέα του «Κοινωνικού Συμβολαίου» που είχε αναπτύξει ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, μίλησε για «νέα συμφωνία με τον λαό» που αντανακλάται στο σύνθημα «Μεταρρύθμιση παντού» / «Νομιμότητα παντού». Στην πραγματικότητα, τα δύο κεντρικά συνθήματα που δεσπόζουν στην κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης είναι: «Μπότα παντού» / «Υποκρισία παντού».

Ο φανατικός προπαγανδιστής καυχήθηκε ότι «μετά τη χούντα χτίσαμε την πιο μακρά σύγχρονη δημοκρατία», αποκρύπτοντας ότι η δημοκρατία μας ήταν ανέκαθεν υπαρκτή μόνο στα χαρτιά, ενώ, επί των ημερών της κυβέρνησής του, η «ελληνική δημοκρατία» κατάντησε μια κακόγουστη φάρσα.

Στην ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Το δόλωμα», ο Ντίνος Ηλιόπουλος δίδασκε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη μοντέρνα ποίηση, δείχνοντάς της πώς να απαγγέλλει δολωματικούς στίχους για να προσελκύει τα θύματα της οργανωμένης χαρτοπαικτικής απάτης. Στην σύγχρονη διασκευή της κωμωδίας «Το δόλωμα της ΔΕΘ», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο λογογράφος του Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργικός ηθοποιός έκλεισε την ομιλία του με στίχο του Γιώργου Σεφέρη από τον Γ΄ Τόμο των Δοκιμών: «Δε μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας».

Αποκωδικοποιώντας αυτόν τον στίχο με τα εργαλεία του Θαυμαστού Ανάποδου Κόσμου, τα οποία είναι εργαλεία ξεσκεπάσματος της προπαγάνδας ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και ενός εμπαίκτη πρωθυπουργού, διαβάζουμε: «Μένω τυφλός στα ψεγάδια μου, δεν πιστεύω στις ικανότητές σας», σας κοροϊδεύω κατάμουτρα και παίζω με τον πόνο σας.

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς, στο κλασικό έργο του «Η προπαγάνδα. Μεθοδική και τεχνική της αγωγής των μαζών» (Αθήναι 1967, σελ. 14), αναδεικνύει ένα χωρίο του Σεβαλιέ που προσφέρεται ιδανικά για τον συνθηματικό σχολιασμό της απατηλής ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ:

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει. Η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα. Όλα είναι Προπαγάνδα».

*Πρ. Αναπλ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.

The post «Μπότα παντού» / «Υποκρισία παντού» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα