Δένδιας: Υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ - Το Κίεβο να τηρεί τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία

22:07 5/7/2021 - Πηγή: Antinews

Υπέρ των στενότερων σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στη χώρα, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με εναέρια και ναυτικά μέσα, συμβάλλουν στην προστασία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.


«Στηρίζουμε -είπε- την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε

ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ως γνωστόν, το Κίεβο επιθυμεί διακαώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Κάτι, όμως, που ακόμα και ο αμερικανός παράγων θεωρεί πρόωρο. Εκτός των άλλων, η Ουάσιγκτον συνδέει ένα τέτοιο βήμα με την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολιτικο-οικονομική εξουσία της χώρας, η οποία οργιάζει.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα ανέβηκε το θερμόμετρο στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, όταν ρωσικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες και, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ερρίφθησαν και προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση δύο πλοίων του ΝΑΤΟ (ένα βρετανικόι και ένα ολλανδικό).

Ο Ν. Δένδιας, επίσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κούλεμπα, ετάχθη υπέρ της υπέρ της Ουκρανίας στην κόντρα του Κιέβου με τη Μόσχα για την Κριμαία. Ως γνωστόν, η Μόσχα θεωρεί ότι το 2014 η Κριμαία «επέστρεψε στη μητέρα πατρίδα», τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία, και η διεθνής κοινότητα, ότι η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία.

«Η Ελλάδα -θα το λέω διαρκώς, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και είναι η θέση της Ελλάδος πάντοτε– στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «βασική αρχή που για την Ελλάδα είναι πάγια τακτική, είναι η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην αποχή από απειλή ή από χρήση βίας».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως η Ελλάδα «μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της ΕΕ, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική. Θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Κίεβο - Αγκυρα

Πάντως, ο Ν.Δένδιας άφησε ιδιαίτερες αιχμές για τα πολλά πάρε δώσε που έχει το Κιεβο με την Αγκυρα.

Ο ίδιος είπε, μάλιστα, πως «αισθανόμαστε έκπληξη όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό. Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

Ελληνική μειονότητα

Επιπλέον, ο Ν.Δένδιας:

-Χαρακτήρισε ως «συνδετικό στοιχείο των δύο χωρών την ιστορική παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους», για την οποία είπε ότι η Ελλάδα «προσβλέπει στη διατήρηση των δικαιωμάτων της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν τίθενται εν αμφιβόλω τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, απάντησε πως ο Ουκρανός ομόλογός του διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται υπηρεσίες μέλους της μειονότητας για τη σύνταξη του νομοθετήματος, το οποίο θα αφορά τη διεύρυνση και τη στερέωση των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας, που αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών και ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια.Είναι, υπογράμμισε, «αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας».



Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα Ουκρανικά Πανεπιστήμια».

Ο Ελληνας υπουργός, στη συνέχεια, θα επισκεπτόταν στην Οδησσό, όπου «ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, που οργάνωσε τον Αγώνα για την Ελληνική Επανάσταση».

-Εξήρε «την συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τριάντα χιλιάδες περίπου Ουκρανοί –ένας πολύ σημαντικός αριθμός– εργάζονται στην ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου», είπε.

-Αναφέρθηκε στον ουκρανικό τουρισμό προς την Ελλάδα, εκφράζοντας την «ελπίδα, να τους υποδεχθούμε και φέτος. Εμείς αναγνωρίζουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», σημείωσε.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα