Διαταραγμένη προσωπικότητα ή δολοφόνος εκδικητής;

Άρχισε να με κουράζει αυτή η ιστορία του «διαταραγμένου» Αμερικανού στρατιώτη.

Όλα βεβαίως, ήταν προβλέψιμα. Ο 38χρονος επιλοχίας που έσφαξε 16 άμαχους Αφγανούς, εκ των οποίων οι εννιά ήταν παιδιά, με το που  επέστρεψε στη βάση του, αμέσως οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι πρόκειται περί «διαταραγμένης προσωπικότητας».

Δεν είναι δηλαδή κάποιος κακός, μοχθηρός, άμυαλος τρομοκράτης, όπως θα χαρακτηρίζονταν αν ήταν Αφγανός ή Ταλιμπάν, αλλά απλά κάποιος που τρελάθηκε!

Πρόκειται για τις ίδιες ανοησίες που μας πάσαραν, για μια παρόμοια περίπτωση, όταν κάποιοι στρατιώτες έπαθαν αμόκ στο

ιρακινό χωριό Haditha.

Ή όπως και τότε, που ο Ισραηλινός στρατιώτης Baruch Goldstein είχε κατασφάξει 25 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, κάτι που επισήμανα από αυτήν εδώ την εφημερίδα, λίγες μόλις ώρες πριν ο επιλοχίας χαρακτηριστεί «διαταραγμένος».

«Προφανώς διαταραγμένος», «μάλλον διαταραγμένος», κλπ ήταν οι πρώτοι δημοσιογραφικοί χαρακτηρισμοί. Ένας στρατιώτης που υπέστη «κάποιου είδους νευρική κρίση» (The Guardian),  μια «περιθωριακή περίπτωση» (Financial Times), που το « μακελειό» (The New York Times) το οποίο πραγματοποίησε, σίγουρα «έγινε σε μια στιγμή τρέλας» (Le Figaro).

Σοβαρά; Και θα πρέπει να σας πιστέψουμε;

Αν ήταν όντως διαταραγμένος, τότε θα έπρεπε να σκοτώσει 16 Αμερικάνους στρατιώτες. Θα έσφαζε τους συντρόφους του και θα έκαιγε τα πτώματά τους.

Αλλά ο επιλοχίας αυτός δεν σκότωσε συμπατριώτες του… σκότωσε αθώους Αφγανούς. Έκανε την επιλογή του. Και γιατί διάλεξε να σκοτώσει Αφγανούς; Επειδή, όπως μάθαμε χθες, είχε δει έναν στρατιώτη της μονάδας του να χάνει τα πόδια του σε έκρηξη βόμβας. Για αυτό το έκανε.

Η όλη περιγραφή του γεγονότος παρουσιάστηκε ελλιπώς, και λοβοτομημένη. Την λογόκριναν κάποιοι, που θυμούνται το περιστατικό όπου στρατιώτες έκαιγαν κοράνια, αλλά και τον θάνατο έξι Νατοϊκών στρατιωτών που ακολούθησε.

Και πάνω απ όλα, ξέχασαν την ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού John Allen, που πριν από 22 ημέρες είχε ζητήσει από τους άνδρες του «να μην σκέφτονται να εκδικηθούν τον θάνατο δυο Αμερικανών στρατιωτών σε διαδήλωση».

Όπως είπε, «θα πρέπει να καταπνίξουν κάθε διάθεση που έχουν για να ανταποδώσουν το χτύπημα… Θα υπάρξουν στιγμές που θα αναζητάτε νόημα… που τα συναισθήματά σας θα διέπονται από οργή, και από μια διάθεση εκδίκησης… πρέπει να ψάξετε βαθιά μέσα στη ψυχή σας, να θυμηθείτε την αποστολή σας, την πειθαρχία σας, και να θυμηθείτε ποιοι είστε».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίεργη έκκληση, από πλευράς του ανώτατου διοικητή στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός, χρειάζεται να υπενθυμίζει στους υποτιθέμενα επαγγελματίες, πειθαρχημένους, επίλεκτους, στρατιώτες του, να μην σκέφτονται να «εκδικηθούν» τους Αφγανούς, τους οποίους υποτίθεται ότι ήρθαν να προστατεύσουν, να φροντίσουν, να εκπαιδεύσουν, κλπ. Χρειάζεται δηλαδή να τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να δολοφονούν εν ψυχρώ.

Κάτι τέτοιο σίγουρα συνέβαινε στο Βιετνάμ. Αλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα