Διαζύγιο Alpha – Eurobank

Τότε που ανακοινώθηκε ο ...γάμος

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον το διαζύγιο των Alpha - Eurobank μετά την πρόθεση της διοίκησης της πρώτης να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της, στην οποία η διοίκηση θα εισηγηθεί την ανάκληση της συγχώνευσης.

Με μία λακωνική ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, η διοίκηση της Alpha ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την πρόθεσή της να φέρει προς έγκριση στο προσεχές διοικητικό της συμβούλιο πρόταση για σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της με αντικείμενο την

ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου για τη συγχώνευση με την EFG Eurobank

Ήταν ο επόμενος σταθμός που ανέμενε η αγορά σε προδιαγεγραμμένο ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ναυάγιο. Τότε η Alpha Bank είχε ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των μετόχων της, μετά την οριστικοποίηση του PSI plus, ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να λάβουν απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση.

Και αυτό γιατί, κατά την Alpha, οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης στις 15 Νοεμβρίου του 2011, στηριζόμενες στο PSI του Ιουλίου και όχι σε αυτό της 26ης Οκτωβρίου, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των επιπτώσεών του. 

Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα το πρωί όσα μεσολάβησαν επιδείνωσαν αντί να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο τραπεζών. Η αγορά έγινε μάρτυρας μιας υπόγειας κόντρας με αφορμή ποια δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ θα συμπεριληφθούν στο κούρεμα των ομολόγων και σε δεύτερη φάση αν κάποια εξ αυτών εξαιρεθούν από τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Η ένταση της υπόγειας κόντρας ήταν τέτοια ώστε να τη φωτογραφίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οδήγησε τελικώς στο να περιοριστούν οι γέφυρες επικοινωνίας που υπήρχαν μεταξύ των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων των δύο τραπεζών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Alpha Bank Ι. Κωστόπουλος υπογράμμισε: «Η συμφωνία του PSI είναι μια πολύ επώδυνη συμφωνία. Όμως δεν υπήρξαν για εμάς ερωτηματικά ως προς τη συμμετοχή μας ή μη, ούτε χρειάστηκε να αναλυθούν οι νομικές παράμετροι. Κάποιοι που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα εκτέθηκαν». 

http://www.euro2day.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα