Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα (φωτορεπορτάζ)

Δεκάδες στόχους στη Γάζα βομβάρδισε και σήμερα το Ισραήλ κι ενώ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει και τις χερσαίες δυνάμεις, δηλώνει παράλληλα ότι… θα προτιμούσε τη διπλωματική οδό. Η διεθνής κοινότητα πάντως πιέζει για εκεχειρία.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι άμαχοι και τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα στους 90, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχος πληθυσμός. Τρεις Ισραηλινοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Μετά από μια ολονύκτια ανάπαυλα, μαχητές στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας

έριξαν 45 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι θάνατοι των 11 Παλαιστινίων αμάχων – εννέα από τους οποίους ήταν μια ολόκληρη οικογένεια – σε μια αεροπορική επιδρομή την Κυριακή, έκανε εντονότερες τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ της φιλελεύθερης εφημερίδας Haaretz σχετικά με το λάθος της επίθεσης ενάντια στην οικογένεια Νταλού, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκληριστούν τέσσερις γενιές, ενώ αρχικός στόχος ήταν ένας επικεφαλής των πυραύλων της Χαμάς.

Οι κραυγές θλίψης στη Γάζα από τον απόηχο της επίθεσης αναμίχθηκαν με οργή για τον φόνο των τεσσάρων παιδιών και των πέντε γυναικών που σκοτώθηκαν στην επίθεση που ισοπέδωσε το τριώροφο σπίτι, ενώ στην κηδεία τους ακούγονταν συνθήματα του τύπου «Ο Θεός είναι μεγαλύτερος». Τα σώματά τους ήταν τυλιγμένα με σημαίες της Χαμάς και της Παλαιστίνης.

Ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν επρόκειτο να φθάσει στο Κάιρο για να συζητήσεις το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός που στηρίζει η ηγεσία της Αιγύπτου, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ και τη Γάζα, ενώ η  Μουσουλμανική Αδελφότητά της έχει φιλοξενήσει τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια αντιπροσωπεία από το Ισραήλ έφτασε επίσης στο Κάιρο για τις συνομιλίες εκεχειρίας. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια χερσαία εισβολή, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με τη στρατιωτική μηχανή της Χαμάς» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters. Πρόσθεσε όμως: «Θα προτιμούσαμε να δούμε μια διπλωματική λύση που θα εξασφαλίζει την ειρήνη στον πληθυσμό του νότιου Ισραήλ». Ό,τι δηλαδή είχε δηλώσει και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι θα ήταν «προτιμότερο» να αποφευχθεί μια εισβολή στη Γάζα. Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καμία χώρα δεν θα ανεχόταν να βρέχει πυραύλους πάνω από το κεφάλι της.

Οι αιγύπτιοι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να επιτύχουν μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ώστε να σταματήσουν οι μάχες, δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αναμένεται να επισκεφθεί τη Γάζα την Τρίτη με αντιπροσωπεία του υπουργών, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους. Σε σκηνές που θύμιζαν την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα το χειμώνα του 2008-2009

Keywords
Τυχαία Θέματα