Δήλωση Οτσαλάν: Θα φέρει την ειρήνη με την Τουρκία;

«Newroz» σημαίνει «νέα ημέρα» στην κουρδική γλώσσα και παραδοσιακά ήταν μια μεγάλη γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης για τον κουρδικό λαό. Λόγω του κεντρικού ρόλου του σε αυτή την κουλτούρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε στους Κούρδους τον εορτασμό της για δεκαετίες – και έτσι η αρχή της άνοιξης συχνά χαρακτηριζόταν από οδομαχίες και αιματοχυσία, καθώς οι Κούρδοι χρησιμοποιούσαν την αργία για να διαμαρτυρηθούν για τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν την ταυτότητά τους.

Αλλά αυτό το

Newroz είναι διαφορετικό. Την Πέμπτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στολισμένοι με τα φωτεινά χρώματα του κουρδικού λαού, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο, συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Κάτι «νέο» υπήρχε πράγματι στην ατμόσφαιρα.

Η αστυνομία δεν παρενέβη. Δεν υπήρχαν δακρυγόνα. Οι άνθρωποι τραγούδησαν κουρδικά τραγούδια και έριξαν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα του Newroz. Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις γιορτές. Ως επιστέγασμα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών, κάλεσε τους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) να αποσυρθούν από την Τουρκία, σηματοδοτώντας το τέλος μιας τριαντάχρονης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει περίπου 40.000 ζωές και άφησε ένα τεράστιο κομμάτι της χώρας βυθισμένο στη φτώχεια.

«Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν και την πολιτική να κυριαρχήσει» είπε ο Οτσαλάν σε μια δήλωση που ανακοινώθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ από έναν φιλοκούρδο πολιτικό. Το πλήθος ζητωκραύγαζε και κυμάτιζαν πανό με το πορτρέτο του φυλακισμένου ηγέτη. «Έχουμε φτάσει στο σημείο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέρα ​​από τα σύνορα … Δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Το μήνυμα του Οτσαλάν σηματοδοτεί μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος, που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι μαχητές του PKK αναμένεται να αποσυρθούν στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όπου η ομάδα βασίζεται. Η περιοχή διέπεται από μια αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση με καλές σχέσεις με την Άγκυρα – ένας σημαντικός επενδυτής σε οικονομία της – που επιθυμεί να δει το τέλος των συγκρούσεων.

Από την πλευρά του, ο σκληρός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ρίξει όλο το πολιτικό βάρος στην στήριξη της διαδικασίας. «Αν αφήσουν τα όπλα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν», είπε σε απάντηση στο μήνυμα του Οτσαλάν. Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα το πώς ο αφοπλισμός ή η επανένταξη του PKK στην τουρκική κοινωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η ανάλογη κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία πήρε χρόνια.

Η διαδικασία είναι επίσης γεμάτη με πιθανά εμπόδια. Ο Οτσαλάν βασίζεται σε στελέχη του ΡΚΚ, από το οποίο έχει απομονωθεί εδώ και μια δεκαετία, για να ακολουθήσουν τη γραμμή του. Και στην Άγκυρα, ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών και στην αριστερά και στη δεξιά, που τον κατηγορούν ότι ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων, εις βάρος του τουρκικού κράτους. Την Τρίτη, τα γραφεία του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν δέχθηκαν επίθεση από περιθωριακούς αριστερούς αγωνιστές, σε μια προσπάθεια να «εκτροχιάσουν τη διαδικασία».

Αλλά υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος και δεν σχετίζεται μόνο με την εσωτερική δυναμική της Τουρκίας. Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής μεταβάλλεται ραγδαία και οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεχωρίζουν από την εμφάνιση ενός πλούσιου σε πετρέλαιο και με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Στη Συρία, οι Κούρδοι επίσης αναδεικνύονται ως ένας αυτόνομος παίκτης. Αν και οι Κούρδοι θεωρούνται ο μεγαλύτερος λαός χωρίς κράτος του κόσμου, οι Κούρδοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Οτσαλάν, λένε ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για ένα ενιαίο κουρδικό κράτος αλλά για μια χαλαρή ομοσπονδία που εκτείνεται σε διάφορα εθνικά σύνορα.

Και οι περισσότεροι Τούρκοι, κουρασμένοι από τις δεκαετίες συγκρούσεων, υποστηρίζουν τη διαδικασία. «Η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ με το Nevruz έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη κίνηση εκδημοκρατισμού στη σύγχρονη τουρκική ιστορία», έγραψε ο Asli Aydintasbas, ένας πολιτικός σχολιαστής, στην Milliyet. Αυτό θα είναι πράγματι μια δοκιμασία: εάν η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει την αποστρατικοποίηση με μεγαλύτερη πολιτιστική και δημοκρατική ελευθερία για τους ανήσυχους Κούρδους.

http://world.time.com/2013/03/21/new-day-for-the-kurds-will-ocalans-declaration-bring-peace-with-turkey/?iid=gs-main-lead

Keywords
Τυχαία Θέματα