Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί η Τρόικα

Σε…μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας εξελίσσεται το μείζον θέμα των απολύσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης απαιτούν εδώ και τώρα να σταλεί πολιτικό μήνυμα, μέσω της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι  το δημοσιονομικό όφελος, που αναμένεται ότι θα προκύψει από μία τέτοια κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα μικρό. Η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, θέτει επί τάπητος στις επανειλημμένες επαφές με την Τριμερή, το σχέδιο

για τη συνολική αναδόμηση του Δημοσίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μέτρο της διαθεσιμότητας, με στόχο από το μείγμα των παρεμβάσεων να προκύψει μετρήσιμη περιστολή στις δαπάνες.

Η παγιωμένη στάση των τροϊκανών περί άμεσων απολύσεων σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το φιάσκο του πρώτου κύματος εφεδρείας, το οποίο είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και, κατά γενική ομολογία, είχε αποτύχει παταγωδώς. Οι τότε «πράσινοι» κυβερνητικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για περίπου 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, που θα περνούσαν τις… συμπληγάδες του καθεστώτος και θα απολύονταν μετά από ένα χρόνο. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Αποχώρησαν μόνο 6.500 εργαζόμενοι, κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί, που εντάχθηκαν τελικά στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Η μάζα των εργαζομένων, που θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας προκύπτει από τρεις κατηγορίες:

-Η πρώτη σχετίζεται με την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, πειθαρχικά υπόλογων, «κοπανατζήδων» και επίορκων. Ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου στους 11.000, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκαθαρίζει πως η ακαταλληλότητα προβλέπεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

-Η δεύτερη σχετίζεται με τους εργαζομένους σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν και θα κριθεί ότι πλεονάζουν, εφόσον είναι μόνιμοι θα τεθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% των βασικών αποδοχών και, στη συνέχεια, θα απολύονται. Όσο για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των οποίων η θέση θα καταργηθεί, αυτοί είτε θα τεθούν σε ένα νέο τύπο εφεδρείας, είτε θα απολυθούν.

-Η τρίτη σχετίζεται με τους πλεονάζοντες, που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Όσοι δεν κατορθώσουν να πετύχουν μετάταξη θα οδηγούνται, επίσης, σε διαθεσιμότητα, με το 75% του μισθού τους για ένα χρόνο, εφόσον είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα