Εφικτή πλέον η επιμήκυνση μετά το «πυρηνικό όπλο» του Ντράγκι

19:43 8/9/2012 - Πηγή: Antinews

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ενεργοποιήσει το «πυρηνικό οπλοστάσιο», δηλαδή την ανεξάντλητη ρευστότητά της, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις σημαντικής υποχώρησης των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δρομολόγηση

συνολικής λύσης στην ευρωζώνη ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση και των επιμέρους προβλημάτων χωρών. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης καταγράφεται μια σαφέστατη βελτίωση του κλίματος υπέρ της χώρας μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική προοπτική εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων, τον επόμενο μήνα, για την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφορικά με το «πακέτο» των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αυτή τη φορά σε αντίθεση με τις σπασμωδικές κινήσεις του παρελθόντος, φαίνεται ότι έγινε σημαντική προεργασία στη διάρκεια του Αυγούστου με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να θεωρείται ολοκληρωμένη.

Ανακοινώνοντας την παρέμβασή της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μέχρι τριετούς διάρκειας, χωρίς χρονικά και ποσοτικά όρια, η ΕΚΤ έστειλε ένα διπλό μήνυμα στις αγορές. Το πρώτο είναι πως το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Το δεύτερο μήνυμα, που θεωρείται επίσης εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι οι επενδυτές θα γνωρίζουν πλέον πως η ΕΚΤ με την απεριόριστη ρευστότητά της θα αγοράζει και η ίδια ομόλογα μιας χώρας με τους ίδιους όρους, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο «κουρεμάτων», όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ έλαβε και άλλη μία σημαντική απόφαση με την οποία στην ουσία εξουδετερώνει τους οίκους αξιολόγησης, ανακοινώνοντας ότι θα παρέχει πλέον ρευστότητα στις τράπεζες, αποδεχόμενη κρατικά ομόλογα ως εγγύηση ανεξάρτητα από τη βαθμολογία της εκδότριας χώρας. Η απόφαση δεν αφορά προς το παρόν τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης που δρομολογείται για τη χώρα μας.

Η ενεργοποίηση της ΕΚΤ αποτελεί και τη σημαντικότερη απόφαση από την εμφάνιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2009, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις άλλες χώρες του Νότου. Μαζί με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, που επίσης έχει δρομολογηθεί, θα συμπληρώσουν το κενό που υπήρχε στο γνωστό «πακέτο» της οικονομικής κυβέρνησης το οποίο προβλέπει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Στο τραπέζι σενάριο για νέο κούρεμα ομολόγων

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση ότι το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ θα ψηφιστεί από τη Βουλή, το Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου ή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη

Keywords
Τυχαία Θέματα