Ειδικά εθνικά ταμεία για τα χρέη άνω του 60% του ΑΕΠ θα προτείνει η Γερμανία

Η Γερμανία θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να συστήσουν ειδικά κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη.

«Τα ταμεία θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα δικά τους δημόσια έσοδα και θα έχουν

διάρκεια ζωής 20 ετών», εξήγησε.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα κατατεθεί από τη Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρόμοια πρόταση είχε γίνει από ομάδα Γερμανών «σοφών» στις αρχές Νοεμβρίου, αν και αφορούσε μία πανευρωπαϊκή προσέγγιση με κοινή ευθύνη.

Ειδικότερα, η ιδέα που πρότεινε η «επιτροπή σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης στις 9 Νοεμβρίου, αφορούσε την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταλλαγή Ομολόγων (European Redemption Pact) με κοινό παθητικό.

Ωστόσο, την πρόταση είχε απορρίψει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με το επιχείρημα ότι προσκρούει στις διατάξεις του συντάγματος.

Όμως, η πρόταση του Σόιμπλε προβλέπει εθνικά-κρατικά ταμεία, κάτι που ξεπερνά το πρόβλημα συνταγματικότητας και επιπλέον απαντά στις ανησυχίες των Γερμανών για κολεκτιβοποίηση των χρεών στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα