Εκλογικές απώλειες για τον Πούτιν


Η χθεσινή εκλογική ατμόσφαιρα στη Μόσχα ήταν μια μίξη απάθειας, πατριωτισμού, και φόβου.

Σε όλη τη διάρκεια της  μέρας, υπήρχε μια σταθερή ροή ψηφοφόρων. Δεν υπήρχε όμως ενθουσιασμός. Κάποιοι μας είπαν ότι προσέρχονται να ψηφίσουν, από καθήκον, άλλοι για να μη τους κλέψουν τη ψήφο!

Στο κέντρο της πρωτεύουσας και κοντά στο Κρεμλίνο, η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη και εμφανής. Κανείς δεν ξέρει αν ήταν εκεί για επίδειξη δύναμης, ή απλά για να αποτρέψουν τυχόν διαδηλώσεις.

Μάλιστα,

η αστυνομία «συνέλαβε» έναν οπερατέρ μας ,θέλοντας να δει τι έχει καταγράψει στην κάμερα (αργότερα αφέθηκε ελεύθερος).

Σε ολόκληρη την πόλη υπήρχαν εκδηλώσεις από ομάδες νεολαίων φίλα προσκείμενων στον Putin. Ένας νεαρός μας είπε ότι είναι εκεί, έτοιμοι να αντιδράσουν σε τυχόν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις εναντίον του.

Η όλη ψηφοφορία θεωρείται ως μια δοκιμασία για την δημοτικότητα του Putin, που τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Τα κόμματα όμως της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για εκλογικές παρατυπίες.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Putin σημείωσε πτώση. Με το 96% των καταγεγραμμένων ψήφων, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία δεν μπόρεσε να πιάσει το 50%, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 64%.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα επιτήρησης της εκλογικής διαδικασίας Golos, έχουν ήδη υποβληθεί 5.300 παράπονα αναφορικά με εκλογικού τύπου παραβάσεις.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Vladimir Churov, υπολόγισε ότι το κόμμα του Putin θα πρέπει να περιμένει μια μικρή πλειοψηφία, με 238 έδρες από τις συνολικά 450. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κομμουνιστικό κόμμα θα έρθει δεύτερο, με 19.2% των ψήφων, και 92 έδρες. Το κόμμα Δίκαιη Ρωσία θα πάρει 13.2% (64 έδρες), ενώ το εθνικιστικό LDPR 11.7% και 56 έδρες.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κομμουνιστικού κόμματος Ivan Melnikov δήλωσε πως το κόμμα του έγινε αποδέκτης χιλιάδων διαμαρτυριών για παραβάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, ο Putin θα ταπεινωθεί σημαντικά, τρεις μόλις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος έχει κατηγορήσει κάποιες «ξένες δυνάμεις», ότι παρεμβαίνουν στις προεκλογικές διαδικασίες, ενώ μέλη της Δούμας αναρωτιούνται με ποιο δικαίωμα έχει επιτραπεί σε μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό, να επιτηρεί τις ρωσικές εκλογές.

Τέλος, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη χιλίων και πλέον αντίο κυβερνητικών διαδηλωτών χθες βράδυ.

BBC News

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16024938

Keywords
Τυχαία Θέματα