Ένα σημαντικό βήμα για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας

10:03 4/8/2012 - Πηγή: Antinews

Η συνάντηση  διήρκεσε λίγο παραπάνω από ένα μόλις λεπτό, αλλά θα μείνει στην ιστορία, ως μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Η Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani ποτέ δεν είχε καμιά ελπίδα για να διακριθεί, ή έστω να κερδίσει κάποιον αγώνα τζούντο. Οι αθλητές του εν λόγω αγωνίσματος διαθέτουν μαύρη ζώνη, ενώ η ίδια διαθέτει γαλάζια.

Οι θεατές όμως την καταχειροκρότησαν, άσχετα αν η αντίπαλός της Melissa

Mojica από το Πόρτο Ρίκο την κέρδισε σε μόλις 82 δευτερόλεπτα.

Ο λόγος για αυτήν την αποθέωση της ηττημένης αθλήτριας, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετοχή γυναίκας από την θεοκρατικά συντηρητική Σαουδική Αραβία.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στους Ολυμπιακούς»μ δήλωσε η 16χρονη Shahrkhani, προσθέτοντας πως «μπορεί να μην κέρδισα μετάλλιο, αλλά στο μέλλον θα αποτελώ το αστέρι της γυναικείας συμμετοχής της χώρας μου».

Η νεαρή κοπέλα αγωνίστηκε φορώντας ειδική ισλαμική μαντίλα, και μάλιστα μόλις η αντίπαλός της την έριξε στο καναβάτσο, το χέρι της πήγε αυτομάτως στο κεφάλι, για να σιγουρευτεί πως δεν της έφυγε η μαντίλα.

Σύμφωνα με την αντίπαλό της «δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την μαντίλα… όλοι έχουν το δικαίωμα στη θρησκεία τους».

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζουν πάρα πολλούς περιορισμούς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν, να εργαστούν, να διαζευχθούν, ή ακόμη και να νοσηλευτούν, χρειάζεται να εξασφαλίσουν πρώτα την άδεια κάποιου άνδρα συγγενή τους.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες (ντόπιες και ξένες) να οδηγούν αυτοκίνητο. Κάποιες που αγνόησαν την απαγόρευση αυτή, έχουν κατά καιρούς συλληφθεί.

Πρόσφατα, ο βασιλιάς Abdullah ξεκίνησε την προσπάθεια  να περάσει κάποιες μικρής κλίμακας μεταρρυθμίσεις, παρά την έντονη αντίδραση του υπερσυντηρητικού κλήρου της χώρας.

Έχει υποσχεθεί πως θα επιτραπεί στις γυναίκες να είναι υποψήφιες, αλλά και να μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές του 2015, ενώ ένα νέο πανεπιστήμιο στην Τζέντα επιτρέπει πλέον στις γυναίκες φοιτήτριες να  μελετούν μαζί με τους άνδρες συμφοιτητές τους, παρά τον υποχρεωτικό διαχωρισμό των φύλων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η συμμετοχή της νεαρής τζουντόκα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι μια από αυτές τις νέες μεταρρυθμίσεις.

S.A. (Associated Press)

Keywords
Τυχαία Θέματα