Επανέρχονται τα σενάρια για ισπανικό κούρεμα

Πριν λίγες ημέρες ένα δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, και μάλιστα πρωτοσέλιδο, αποκάλυπτε σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων των Ισπανών. Τότε κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία πιστεύοντας ότι πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή. Άλλωστε, τότε δεν είχε «σκάσει» το θέμα της Κύπρου, οπότε το τι γράφει μια

εφημερίδα δεν είχε και τόση σημασία.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου χαζός αυτός που είπε ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και μετά το κυπριακό δράμα, το σενάριο για το ισπανικό κούρεμα επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το σενάριο αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την αναγκαστική παραχώρηση 3 ευρώ για κάθε χίλια ευρώ καταθέσεων από όλους τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι «διασφαλισμένες» 100.000 ευρώ μπορεί να κουρευτούν κατά 300 ευρώ. Η ισπανική κυβέρνηση δε θα το πει κούρεμα, αλλά κάτι σαν φόρο αλληλεγγύης ο οποίος θα συγκεντρωθεί σε ένα λεγόμενο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων προκειμένου να μοιραστεί ουσιαστικά σε 300.000 επενδυτές που είχαν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν τα χρήματά τους, από σήμερα κρατικοποιημένες τράπεζες όπως η ΝovaCaixaGalicia και η CatalunyaCaixa.

Η El Pais αποκαλύπτει ότι το κούρεμα θα αφορά μόνο τις μεγάλες και ισχυρές τράπεζες κι όχι τις αδύναμες. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι ανοίγει διάπλατα ένα νέο κεφάλαιο στα συναλλακτικά και χρηματοπιστωτικά ήθη είναι πιο σοβαρό από το να χάσει κάποιος 200 ή 1.000 ευρώ. Η Γερμανία, κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε, παίζει ξεκάθαρα το χαρτί της παντοδυναμίας της που με μια μόνο απόφαση μπορεί να βάλει χέρι στις «ιερές» καταθέσεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Δε μιλάμε για Ρώσους ολιγάρχες εδώ αλλά για εκατομμύρια πολίτες που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους μια κρίση για την οποία δε φταίνε.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και δεν μπορεί να κλείσει με τίποτε. Αν η Ισπανία το σκέφτεται και στην Κύπρο συμβαίνει γιατί αύριο να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Γιατί άραγε στις αρχές Απριλίου η τρόικα να μην έρθει και πει: «δεν κάνετε απολύσεις, δεν ξεπουλάτε τα πάντα, βουλιάζουν τα έσοδά σας, βάλτε φόρο αλληλεγγύης στις καταθέσεις»;

Η κυβέρνηση καλά κάνει και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δε θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών. Πώς, όμως, μπορεί να αποτρέψει μια γενικευμένη απόφαση που θα αφορά όλες τις αδύναμες οικονομίες;

Είναι πλέον φανερό ότι έπεσε και το τελευταίο οχυρό: Οι καταθέσεις των ανθρώπων που δούλεψαν μια ζωή δε θα είναι ποτέ ασφαλισμένες. Κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα φάει κούρεμα στα λεφτά του, ακόμη κι αν αυτά είναι κάτω από 100.000 ευρώ. Εγγύηση τέλος και θα το δούμε σύντομα αυτό. Η Κύπρος ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας της νέας πολιτικής των ισχυρών.

Όμως, σίγουρα κάποιοι που σκέφτονται όλα αυτά τα σενάρια δε σκέφτονται τις αντιδράσεις του κόσμου όταν κάποιος βάλει χέρι στο τελευταίο αποκούμπι του. Μπορεί η Κύπρος να ήταν μικρή για να αντισταθεί, όμως, όλες μαζί οι χώρες μπορούν να γίνουν τσουνάμι. Ας προσέχουν λοιπόν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε γερμανικό προτεκτοράτο. Αλλωστε, και οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και 7 στους 10 ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι επιχειρείται μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου που δεν έχει προηγούμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα