Επίθεση και στην Ιερουσαλήμ και κλιμάκωση της έντασης

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Πριν από λίγη ώρα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πύραυλο κατά της Ιερουσαλήμ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Αν επαληθευθεί η επίθεση, το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 70 χλμ. απο τη Γάζα δείχνει ότι η Χαμάς έχει αναβαθμίσει τον πυραυλικό εξοπλισμό της.
Περί τους 23 Παλαιστίνιους -εκ των οποίων πολλοί άμαχοι- και τρεις ισραηλινοί

πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους τα δυο τελευταία εικοσιτετράωρα από τις εκατέρωθεν επιθέσεις. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον τόνισε αφενός ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες, αφετέρου ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντά «δυσανάλογα» στη βία. Την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε και η Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος θεώρησε υπεύθυνη την Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και μέσω του εκπροσώπου της, Γκέοργκ Στράιτερ, κάλεσε την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Χαμάς. Ο Γερμανός υπουργός, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, στον οποίο τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και να προστατεύσει τους πολίτες του, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι για το θέμα της Μέσης Ανατολής είχε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες του Καΐρου για την εξομάλυνση της κατάστασης. Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έκαναν πορεία σε πόλεις της Δυτικής όχθης μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και διαδηλωτές στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Και  να φανταστεί κανείς ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε με συμφωνία για προσωρινή εκκεχειρία, καθώς ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Καντίλ επσκέφθηκε τη Γάζα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Η συμφωνία βέβαια παραβιάστηκε σύντομα και από τις δύο πλευρές. Τα ανησυχητικά σημάδια για πιθανή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα πληθαίνουν, με την παρουσία των χερσαίων δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα να ενισχύεται και την απόφαση για κλήση 30.000 εφέδρων.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20365074

Keywords
Τυχαία Θέματα