Εθνική – Eurobank: Διαδικασίες «fast track» για το 10% από ιδιώτες

«Μαραθώνιο με ταχύτητες σπριντ» καλούνται να τρέξουν οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για να βρουν μέχρι το τέλος Απριλίου τους ιδιώτες επενδυτές που θα καλύψουν το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τους.

Οι εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκαν, οι αποφάσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια ελήφθησαν και πλέον τα δύο τραπεζικά στρατόπεδα συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις που θα κληθούν να εγκρίνουν τους

όρους των αυξήσεων κεφαλαίου όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Τις προσπάθειες αυτές, μετά την αναβολή της συγχώνευσης των ΕΤΕ-Eurobank, φαίνεται ότι στηρίζει η χρηματιστηριακή αγορά, αφού και χθες τα κέρδη για τις μετοχές των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και του τραπεζικού κλάδου ήταν και πάλι σημαντικά, με το γενικό δείκτη να κλείνει στο +3,03% και τις 903,13 μονάδες.

Ψάχνει 1 δισ.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε χθες την απόφαση να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να επιχειρήσει να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής επενδυτών. Το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, όπως έχει προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται για την Εθνική σε 9,756 δισ. ευρώ, άρα το 10% που πρέπει να εξασφαλίσει ως ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση είναι 975,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Εθνική θα καλέσει τη Γενική Συνέλευση των μετόχων να εγκρίνει την έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών (CoCos) μέχρι του ποσού των 1,900 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσει το… λογαριασμό της έκδοσης κοινών μετοχών. Οποιοδήποτε ποσό CoCos εκδοθεί μειώνει αντίστοιχα το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και κατά αντιστοιχία και τα απαιτούμενα κεφάλαια της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Εάν δηλαδή εκδοθούν CoCos 1,853 δισ. ευρώ, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται σε 7,903 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 790,3 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, σύμφωνα με το νόμο, θα εξουσιοδοτηθεί από τη Γενική Συνέλευση να αποφασίσει τόσο το εύρος του reverse split όσο και την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, το χρόνο άσκησης του δικαιώματος των μετόχων να μετάσχουν στην αύξηση, τη διάθεση δικαιωμάτων που τυχόν δεν θα ασκηθούν και άλλα συναφή θέματα.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συγκληθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου, ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαρτία που απαιτείται η πρώτη επαναληπτική θα είναι στις 24 Απριλίου και, εάν πάλι δεν υπάρχει απαρτία, στις 29 Απριλίου 2013 η δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Στόχος τα 580 εκατ.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ και από την τράπεζα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καλυφθεί το όριο του 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ορίσει ως ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης τις 30 Απριλίου και καθώς η Εθνική κατέχει το 85% των μετοχών, η απαρτία με τη συμμετοχή της είναι εξασφαλισμένη.

Η Eurobank σκοπεύει επίσης να εκδώσει CoCos μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ, οπότε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της με έκδοση κοινών μετοχών θα διαμορφωθεί έως τα 3,8 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρει επενδυτές που θα καλύψουν κατ’ ελάχιστο 380 εκατ. ευρώ.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα