Εθνική: Η διοίκηση ανακατεύει την… τράπουλα

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Η χθεσινή συνεδρίαση έπειτα από δυόμισι ώρες διεκόπη προκειμένου, όπως σημείωναν κύκλοι της Εθνικής, τα μέλη του Δ.Σ. να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί διεργασιών για τη σκόπευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό του 10% που είναι η ελάχιστη συμμετοχή

του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι η διακοπή ήταν επιβεβλημένη καθώς το ΤΧΣ δεν έχει δώσει ακόμη τις απαιτούμενες εγκρίσεις στην Εθνική και την Eurobank να προχωρήσουν στην ανεύρεση του 10% για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, γι’ αυτό και θα συνεδριάσει η διοίκησή του επ’ αυτού αύριο και μετά θα συγκαλέσει εκ νέου η ΕΤΕ συνεδρίαση του Δ.Σ.

Κινήσεις

Στόχος είναι η δεύτερη επαναληπτική συνέλευση των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία, να συνέλθει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων μετόχων, έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Οι μέτοχοι προφανώς θα εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα CoCos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που κατ’ αρχάς θα έχει εγκριθεί.

Πηγές προσκείμενες στην τράπεζα σημείωναν ότι ουδέποτε η Εθνική αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε απόσυρση καταθέσεων. «Το επίμαχο μάλιστα διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην Εθνική» ήταν το σχόλιό τους.

Όπως έχει δηλωθεί από τις αρμόδιες αρχές, οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της Eurobank με τη Εθνική ανεστάλησαν και όπως έχει επίσης τονιστεί η απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωποι του οποίου, όπως είναι γνωστό, μετέχουν σε όλες τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Διαψεύδουν…

Η Εθνική Τράπεζα αλλά και το υπουργείο Οικονομικών με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους διέψευσαν ότι παρελήφθη από τις ελληνικές αρχές επιστολή της τρόικας, στην οποία να διατυπώνονται ενστάσεις για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

Σε ανάλογη διάψευση προχώρησαν και μέλη της πρώην διοίκηση ΤΧΣ, αναφέροντας στον «Ε.Τ.» ότι «εμείς μέχρι 31 Ιανουαρίου δεν είχαμε λάβει καμία επιστολή από την τρόικα που να εκθέτει τις ενστάσεις ή τις αρνήσεις της για τη συγχώνευση».

Επαφές με MIG

Στο στρατόπεδο της Eurobank, η διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές με πιθανούς επενδυτές για το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και οι πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι ήδη έχει προσεγγίσει τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η πλευρά της MIG δεν φαίνεται αρνητική στο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Eurobank, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία. Η διοίκηση της Tράπεζας προτίθεται να ξεκινήσει και roadshow στο εξωτερικό για να προσελκύσει κεφάλαια θεσμικών και άλλων επενδυτών.

Η χρηματιστηριακή αγορά πάντως για δεύτερη μέρα «επικρότησε» την αναστολή της συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 5,75%, στις 876,54 μονάδες. Η Eurobank έκλεισε μια ανάσα από το limit up (+29,44%) και σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 55,33%.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα