Ετοιμάζουν λίστα για τις πληρωμές των εφάπαξ σε 65.000 δικαιούχους

Λίστα πληρωμών για 65.000 με 70.000 δικαιούχους που περιμένουν το εφάπαξ, από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το Ταμείο της ΔΕΗ καθώς και τα μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αρχίζουν να καταρτίζουν από σήμερα κιόλας οι αρμόδιοι φορείς, καθώς το βασικό πρόβλημα, αυτό της χρηματοδότησής τους, λύθηκε και πλέον το μόνο που απομένει είναι να «πέσουν με τα μούτρα» στη δουλειά για να πληρωθούν τα εφάπαξ το δυνατόν συντομότερο.

Οι αποφάσεις

Τα εμπόδια που υπήρχαν

ξεπεράστηκαν μετά από νέα σύσκεψη που είχαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με υπηρεσιακά στελέχη και τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

* Το εφάπαξ να καταβάλλεται ολόκληρο (και όχι τμήμα του) σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Για το ΤΠΔΥ, ο στόχος είναι να βγαίνουν τουλάχιστον 3.500 εφάπαξ κάθε μήνα, με βάση τη σειρά των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο. Σε εκκρεμότητα είναι 40.228 αιτήσεις. Για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποφάσεις, στο Ταμείο μετακινούνται άλλοι 25 υπάλληλοι.

* Το ποσό που θα διατεθεί τελικά τόσο στο Ταμείο Πρόνοιας, όσο και στους υπόλοιπους φορείς, είναι συνολικά 1,6 δισ. ευρώ, και θα είναι άμεσα διαθέσιμο μετά τις 13 Δεκεμβρίου με το που «φτάνει» στην Ελλάδα η μεγάλη δανειακή δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Ποιοι πληρώνονται…

Έτσι, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, και ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αδράνειας, περίπου 65.000 με 70.000 συνταξιούχοι θα δουν το «χρώμα του χρήματος» παίρνοντας μέσα στους επόμενους μήνες το –έστω και κομμένο μέχρι 38%– εφάπαξ.

Η λίστα πληρωμών περιλαμβάνει:

* 40.228 δικαιούχους από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αποχώρησαν κυρίως το 2010 και το 2011. Άλλοι 22.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν αποχωρήσει το 2012, μπαίνουν και αυτοί στη λίστα των «πληρωμών» για το 2013.

* 3.400 συνταξιούχοι από το Ταμείο ΔΕΗ (σ.σ.: το Tαμείο ενισχύεται με 150 εκατ. ευρώ).

* 700 συνταξιούχους Δημοσίου που παίρνουν εφάπαξ από το Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ (σ.σ.: οφείλονται 33 εκατ. ευρώ).

* Συνταξιούχους που περιμένουν το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ.: παίρνει 62 εκατ. ευρώ).

Κώστας Κατίκος, στον Ελέυθερο Τύπο  

Keywords
Τυχαία Θέματα