Φεύγει ο Άκερμαν;

Μια είδηση που δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη είναι αυτή της αναζωπύρωσης του σεναρίου της αποχώρησης από την Deutsche Bank του επικεφαλής της, Γιόζεφ Άκερμαν. Πρόκειται για προσωπικότητα που παίζει ενεργό ρόλο στην κρίση χρέους και είναι πάντα με την πλευρά των τραπεζιτών.

Ο Άκερμαν κατά καιρούς έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική της Α. Μέρκελ, ειδικά στο ποιος πρέπει να επωμιστεί το

βάρος της κρίσης, τα κράτη ή οι τράπεζες. Για το λόγο αυτό και είχε αντιταχθεί στη συμφωνία του Ιουλίου για το PSI με 21% και ακόμη περισσότερο στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για κούρεμα 50%.

Είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία για την Ελλάδα ως κακό προηγούμενο για την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου αφού κι άλλες χώρες θα ζητούσαν ανάλογο κούρεμα.

Βεβαίως, για το ρόλο του κ. Άκερμαν προκύπτουν εδώ και μήνες ορισμένα ερωτήματα. Για παράδειγμα υπήρχαν φήμες ότι ο κ. Ακερμαν είχε κρυφές δοσοληψίες με το ελληνικό δημόσιο, και συγκεκριμένα με τον κ. Βενιζέλο.

Επίσης, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η γερμανική τράπεζα δεν ζημιώνεται και πολύ από το κούρεμα των ομολόγων διότι είχε φροντίσει να ξεφορτωθεί τα τοξικά ελληνικά ομόλογα. Ποιος τους έδινε πληροφορίες άραγε;

Άλλες φήμες γύρω από την αποχώρησή του κάνουν λόγο και για προσπάθειά του να παίξει ενεργό ρόλο στη μετά Μέρκελ εποχή καθώς το 2013 θα υπάρχουν εκλογές και δύσκολα η καγκελάριος θα καταφέρει να επανεκλεγεί.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και μια εισαγγελική έρευνα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της Deutsche Bank για την υπόθεση της χρεοκοπίας του μιντιακού κολοσσού Κιρχ. Απαγγέλθηκαν μάλιστα κατηγορίες από την εισαγγελία του Μονάχου κατά του Ακερμαν και άλλων τριών στελεχών για ψευδείς καταθέσεις.

Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι ο Ακερμαν είναι ένας σκληρός Γερμανός τραπεζίτης που δε θα λείψει στην Ελλάδα έστω κι αν φύγει από τη μέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα