Γερμανία: Μην κάνετε όνειρα ότι η κρίση θα λυθεί την Δευτέρα

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τρέφονται μη ρεαλιστικά όνειρα για τη Σύνοδο. «Η καγκελαρία έχει τονίσει ότι τα εντεινόμενα όνειρα ότι αυτό το πακέτο θα σημαίνει πως όλα θα έχουν λυθεί και θα έχουν τελειώσει έως τη Δευτέρα, δεν μπορούν να εκπληρωθούν», είπε ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert. «Πρόκειται

για σημαντικά βήματα εργασίας σε ένα μακρύ μονοπάτι που θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο έτος και στο οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα», τόνισε.

Η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, δήλωσε επίσης σήμερα ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε.  Οι χώρες που δέχονται πιέσεις από τις χρηματαγορές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες αποφάσεις, πρόσθεσε ο υπουργός.  Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι περιμένει πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε απαίτηση από τις τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%. “Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες θα πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές”, πρόσθεσε.

Οι χρηματαγορές πρέπει επειγόντως να σταθεροποιηθούν ώστε να περιοριστεί η ζημιά των πρόσφατων κλυδωνισμών στην πραγματική οικονομία, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

…Φθηνότερα θα τους έρθει ένα κούρεμα κατά 50 ή 60%

Kούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50 ή 60% θα ήταν για τη Γερμανία φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, υποστηρίζει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το σενάριο ανέπτυξαν δύο από τους ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου, η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ερευνητές, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.

Αναθεώρηση της συνθήκης της ΕΕ προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας

Ένα γαλλό-γερμανικό πακέτο μέτρων που σκοπό έχει να επιλύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης και να ενισχύσει τις τράπεζες της Ηπείρου, ίσως περιλαμβάνει μια αναθεώρηση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Henri Guaino, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ο Guaino δήλωσε πως μια τέτοια πρόταση θα τεθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα