Γερμανία: Ομάδα εργασίας εξετάζει το κόστος του Grexit

Αποθαρρυντικά μηνύματα καταφθάνουν από το Βερολίνο, λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με θέμα την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το αίτημα για την επιμήκυνσή του.

Σύμφωνα με την Financial Times Deutschland, η γερμανική κυβέρνηση έχει συστήσει ομάδα εργασίας για

την αποτίμηση του κόστους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η σύσταση της εν λόγω ομάδας υποδηλώνει ότι τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε «αρνητικό σενάριο».

«Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν υπολογισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις (μιας εξόδου) και εξετάζουν πώς μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν δέκα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Τόμας Στέφερν, μέλος του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών (CDU) του οποίου ηγείται η Αγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, εκ διαμέτρου αντίθετος με την προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή οποιασδήποτε άλλης «χαλάρωσης» του ελληνικού προγράμματος.

«Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι περισσότερος χρόνος συνεπάγεται και περισσότερα χρήματα -και περισσότερα χρήματα δεν μπορούμε να διαθέσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ούτε για τον χρόνο ούτε για το περιεχόμενο [του μνημονίου]. Θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Στην ερώτηση κατά πόσο η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Κάουντερ δήλωσε με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο «δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ευρωζώνη».

Πηγή: Reuters,.naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα