Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs

16:57 9/3/2012 - Πηγή: Antinews

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

Το Εurogroup

εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο», σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει επίσης πως τo Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Το Eurogroup σημείωσε επίσης την απόφαση της Ελλάδας να παρατείνει την προσφορά για τα ομόλογα που διέπονται από ξένη νομοθεσία, έως τις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup αναμένει το ποσοστό συμμετοχής να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το διάστημα και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών προς τους ομολογιούχους, διαθέτουν εξαιρετικά στοιχεία τα οποία καθιστούν την ανταλλαγή των ομολόγων, ελκυστική επιλογή.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, εκτιμά το Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, το Eurogroup θεωρεί ότι έχουν εκπληρωθεί πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη των σχετικών εθνικών διαδικασιών, που απαιτούνται για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης καταλήγει τονίζοντας ότι το Eurogroup αναμένει τη σημαντική συνεισφορά του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Εύσημα από Κομισιόν ΔΝΤ, Βερολίνο και Παρίσι για το PSI

Η απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αφού πρώτα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή επιτυχία» την ολοκλήρωση του PSI.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ μίλησε για «εντυπωσιακή επιτυχία», εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Eurogroup. «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κρίνει αν είναι σημαντικό να αυξηθεί η ήδη υψηλή, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Σε ερώτηση, τέλος, για το πότε θα δοθεί η τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα