Η Άγκυρα, αρχίζει να εκνευρίζει τη Μόσχα

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, έχουν γνωρίσει και στο παρελθόν στιγμές έντασης και αντιπαραθέσεων, αλλά αυτή τη φορά η Άγκυρα, φαίνεται ότι το παράκανε.

Η Μόσχα, ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την Άγκυρα για το γεγονός της “αεροπειρατείας” στο συριακό επιβατικό αεροσκάφος, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Τουρκία.  Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών τονίζεται ότι «αυτή η έκτακτη επέμβαση έθεσε υπό απειλή τις ζωές και την ασφάλεια των επιβατών».

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, καθώς σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρχαν ασφαλείς πληροφορίες ότι το αεροσκάφος μεταφέρει «μη πολιτικό φορτίο». Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 35 επιβάτες, 17 εκ των οποίων Ρώσοι, συνοδεύτηκε από F4 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Άγκυρας για να υποβληθεί σε έλεγχο. Έντονη ήταν η αντίδραση και του Σύρου υπουργού Μεταφορών, ο οποίος σχολιάζοντας την ενέργεια, είπε ότι επρόκειτο για «απόπειρα» αεροπειρατείας και πως η Τουρκία «παίζει με τη φωτιά.»

Σήμερα το απόγευμα, ο ίδιος ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας, ότι στο αεροσκάφος, βρέθηκε και κατασχέθηκε στρατιωτικό υλικό, τονίζοντας, ότι τα επιβατικά αεροσκάφη, δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό. “Δυστυχώς, αυτή η απαγόρευση παραβιάστηκε”, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Επιπλέον, ερωτηθείς, για την αντίδραση της Μόσχας και την αναβολή της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν στην Άγκυρα, υποστήριξε, ότι η αναβολή -και όχι ματαίωση- είχε ήδη αποφασιστεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή σημειωθεί το περιστατικό με το συριακό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 3 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα