Η ευρωζώνη βυθίζεται στην ύφεση

Σε ύφεση βυθίστηκε η ευρωζώνη την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου, τη δεύτερη από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2009. Η οικονομία στις 17 χώρες υποχώρησε κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ακολουθώντας την πτώση του 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Τα δύο αυτά τρίμηνα έβαλαν και επισήμως την ευρωζώνη σε κατάσταση ύφεσης.

Γερμανία και Γαλλία δεν μπόρεσαν να σώσουν την κατάσταση, παρά το ότι οι δύο πλουσιότερες ζώνη της ευρωζώνης σημείωσαν ανάπτυξη κατά 0,2%. «Μπαίνουμε σε μια διπλή ύφεση η οποία είναι απολύτως αυτό-κατασκευασμένη» σημειώνει ο οικονομολόγος Paul De Grauwe, καθηγητής της London School of Economics. «Είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής λιτότητας στις χώρες του Νότου και μη προθυμίας του Βορά να κάνει κάτι άλλο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βεβαίως, διαφωνεί με αυτή την άποψη, θεωρώντας ότι το εργατικό κόστος μειώνεται και αυξάνονται οι εξαγωγές σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, θεωρώντας τη λιτότητα αναγκαίο κακό..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περεταίρω ύφεση κατά 0,4% στην ευρωζώνη το 2012. Οι ελπίδες για ανάκαμψη επίσης μειώνονται, με την Επιτροπή να προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας για το 2013 μόλις κατά 0,1%.

Υπάρχει και ένα θετικό σημάδι πάντως, αφού η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε σε 2,5% τον Οκτώβριο από 2,6% τον Σεπτέμβριο.

Γεγονός είναι ότι η Γερμανία βλέπει τη βιομηχανία της να «στεγνώνει» από την κρίση και την έλλειψη ζήτησης των αγαθών της. Παρότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο,  μειώθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο και επιπλέον στο τρίτο τρίμηνο. Και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η συνέχεια θα είναι χειρότερη.

cnbc.com

Keywords
Τυχαία Θέματα