Η ηθική… του Σόιμπλε ισχύει εκτός γερμανικών συνόρων

«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

«Το μοντέλο της συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων τοποθετήσεων πρέπει να είναι η

συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα» δηλώνει και προσθέτει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής, όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αναθέτουμε στο δημόσιο τις ζημιές, αν υπάρξει αποτυχία.

Αυτά μας είπε ο κ. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που μιλά για ηθική αλλά που είναι στιγματισμένος με ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο ουσιαστικά του στέρησε τη δυνατότητα να γίνει αυτός αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών και στη συνέχεια καγκελάριος αντί της Μέρκελ.

Ουσιαστικά μας λέει ο παντογνώστης κ. Σόιμπλε αυτό που όλοι είχαμε υποψιαστεί. Πως για κάθε προβληματική τράπεζα, άσχετα αν δε φταίνε οι καταθέτες, θα γίνει bail in. Θα κουρεύονται δηλαδή αρχικά οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και γιατί όχι. Σε κάποια άλλη φάση θα αρπάζουν και τις μικρές καταθέσεις με κόλπο τύπου ένας φόρος, μια έκτακτη εισφορά και άλλα τέτοια που γνωρίζουν οι τεχνοκράτες.

Από εδώ και στο εξής, επομένως, ο μόνος τρόπος να είναι ασφαλής ο κόπος του κόσμου είναι να πηγαίνει σε «καλές» τράπεζες. Ποιος θα ορίζει ποια τράπεζα είναι καλή και ποια όχι, αντιλαμβάνεστε όλοι τι θα γίνεται.

Αν ο Σόιμπλε διάβαζε antinews θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε. Θα ισχύσει ο ίδιος κανόνας και για την Deutsche Bank; Θα ισχύσει το ψαλίδι στις γερμανικές καταθέσεις για μια τράπεζα με ζημιές 12 δις ευρώ που κρύφτηκαν από τον «κολλητό» της Μέρκελ, τον Άκερμαν όπως και πολλούς της γερμανικής τράπεζας;

Το σκάνδαλο αυτό θα το βγάλουν κάποτε στο φως ή κοιτάνε μόνο τι έγινε στην Κύπρο και την Ελλάδα;

Τι ρωτάμε, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση εδώ λειτουργεί ο νόμος της ζούγκλας. Ο νόμος του ισχυρού που κάνει ότι θέλει.

Άραγε, οι λαοί του νότου θα πάρουν τα λεφτά τους από τις «μη ασφαλείς» τράπεζές τους και θα τα αποταμιεύσουν στη Deutsche Bank;

Προφανώς η ηθική του Σόιμπλε ισχύει εκτός γερμανικών συνόρων, εκτός γερμανικών τραπεζών.

Η αλαζονεία είναι ίδιον των ισχυρών, κάποτε όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η τιμωρία είναι βαριά. Ο Σόιμπλε και η παρέα του θα το πληρώσουν σίγουρα ακριβά αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη.

Keywords
Τυχαία Θέματα