Η «κοινωνική αντιπολίτευση» φθείρει την κυβέρνηση

18:33 4/2/2024 - Πηγή: Antinews

Του Πάνου Σώκου

Επαναπαυμένη στις δάφνες του 41% και της διάλυσης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει με εμφανή αμηχανία τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι φαίνεται να ενθαρρύνονται από τις ανάλογες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία, και των φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούν καταλήψεις, αντιδρώντας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και δεν δείχνουν να κάμπτονται από την απόφαση των πρυτανικών Αρχών και του υπουργείου Παιδείας να δοθούν οι εξετάσεις

του εξαμήνου διαδικτυακά. Κι όλα αυτά ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις στην κομματική βάση της Ν.Δ. για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ενθαρρύνονται και από τη στάση της Εκκλησίας κατά του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή.

Και τα τρία αυτά μέτωπα κοινωνικής δυσαρέσκειας, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που προκαλεί η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, αποτελούν την «κοινωνική αντιπολίτευση», που βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση (ελλείψει πολιτικής αντιπολίτευσης), και σηματοδοτούν την αρχή μιας δύσκολης συνέχειας για τη Ν.Δ. εν όψει και των ευρωεκλογών.

«Νομίσαμε ότι αυτή την τετραετία θα κάνουμε περίπατο, επειδή οι αντίπαλοί μας έχουν διαλυθεί, αγνοήσαμε όμως τον κίνδυνο των μεγάλων προβλημάτων, αλλά και τη φθορά της δεύτερης τετραετίας, που διαχρονικά πλήττει κάθε κυβέρνηση» μας έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική  πτώση των ποσοστών της, ανεξαρτήτως τού αν περνά σε δεύτερη μοίρα λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό της αμηχανίας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και του πόσο απροετοίμαστη ήταν είναι το γεγονός ότι, μόλις αυτές άρχισαν, είπε -μέσω του αρμόδιου υπουργού Λ. Αυγενάκη- ότι είναι υποκινούμενες από την αντιπολίτευση και θέλησε να σπάσει τα μπλόκα με τα ΜΑΤ, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα και προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και δικών της βουλευτών, όπως του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη Λάρισα, ο οποίος είπε ότι οι πιο πολλοί αγρότες στα μπλόκα είναι από την Κεντροδεξιά. Επίσης, βουλευτές της Ν.Δ. ήταν εκείνοι που μετέφεραν στην κυβέρνηση ότι καταγράφεται δυναμική μαζική κλιμάκωση. Τo αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, ο πρωθυπουργός να αρχίσει να τάζει, ως συνήθως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει πλέον ότι «κάθε πολίτης ενδεχομένως να έχει μια κομματική τοποθέτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα εξετάζονται από την κυβέρνηση με βάση αν τίθενται από τη μια ή την άλλη παράταξη. Αντιλαμβανόμαστε τα αιτήματα των αγροτών ως αιτήματα των αγροτών».

Οι αγρότες, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή όχι μόνο δεν άμβλυνε τις αντιδράσεις, αντίθετα όξυνε το κλίμα, με τους αγρότες ειδικά της Θεσσαλίας να κάνουν λόγο για εμπαιγμό και να το απορρίπτουν. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα μιας μεγάλης και φιλικής στη Ν.Δ. επαγγελματικής ομάδας (48% των αγροτών ψήφισε Ν.Δ. στις εκλογές), τα οποία μέχρι τώρα έκρυβε κάτω από το χαλί, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, που είπε προχθές ότι είναι γνωστά τα προβλήματα των αγροτών.

Η καταστολή των φοιτητικών καταλήψεων 

Στις φοιτητικές καταλήψεις, η προσπάθεια καταστολής άρχισε με την εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για όσους μετέχουν σε αυτές και τις οργανώνουν, αλλά και για τις πρυτανικές Αρχές που ανέχονται την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, συνεχίστηκε με την «εντολή» του υπουργείου, που ακολούθως έγινε απόφαση των πρυτανικών Αρχών να γίνουν εξετάσεις διαδικτυακά, και τώρα όλοι περιμένουν την επέμβαση των ΜΑΤ, όπως έγινε ήδη στο ΑΠΘ…

Μεγάλη η φθορά στις δημοσκοπήσεις 

Η εικόνα παντοδυναμίας της Ν.Δ. παρουσιάζει πλέον σκιές στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά, πλέον των είκοσι μονάδων, από τους αντιπάλους, η πτώση των ποσοστών της όμως είναι εμφανής και αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της για τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την παρατεταμένη ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση της MRB κατέγραψε για τη Ν.Δ. ποσοστό αρκετά κάτω από το 30%, και συγκεκριμένα 27,1%. Στη δημοσκόπηση της Marc, η Ν.Δ. επίσης πέφτει κάτω από το 30%, στο 29,7%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου εμφανίζει απώλειες πάνω από 2% σε έναν μήνα, καθώς από 32,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 30,9%. Επίσης, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, καθώς η Metron Analysis έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση είναι στο 60%, ενώ αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%… Στην ίδια δημοσκόπηση, η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια Υγεία (-59%), στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και την αντιμετώπιση της διαφθοράς (-54%). Ιδιαίτερα αρνητικές, δε, είναι οι γνώμες των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με το 77% να έχει αρνητική άποψη και μόλις το 14% να θεωρεί ότι όντως κάτι κάνει η κυβέρνηση.

Από τις δημοσκοπήσεις, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη στέκονται ιδιαίτερα στις διαρροές στα κόμματα προς τα δεξιά της Ν.Δ., που αυξάνονται σταθερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,2% στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, εισπράττοντας και το μεγαλύτερο τμήμα από τις απώλειες της Ν.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια είναι πρόσκαιρη και οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να φέρει για ψήφιση δύσκολα νομοσχέδια (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ιδιωτικά ΑΕΙ), για τα οποία είχε προεξοφληθεί ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Όμως, η επιλογή έγινε -λένε- για να απορροφηθούν οι αντιδράσεις μέχρι τις ευρωεκλογές και ύστερα από αυτές να πέσει το βάρος σε πιο ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια, που θα ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων, όπως η αύξηση των μισθών που ήδη έχει εξαγγελθεί…

The post Η «κοινωνική αντιπολίτευση» φθείρει την κυβέρνηση appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα