Η κρίση φτάνει στη Γερμανία

Μπορεί να καυχιέται ότι είναι η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αυτά έχουν οι.. ενώσεις. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με έκθεση της  Μπούντεσμπανκ φαίνεται πως κινδυνεύει με σημαντική επιβράδυνση. Όπως δείχνει η έκθεση, οι εξαγωγές της χώρας, που αποτελούν ένα πολύ ισχυρό στήριγμα της οικονομίας της, αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που πλήττονται από την κρίση, δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον προϊόντα της.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία ανήλθε σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο

και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για κίνδυνο ύφεσης. Όπως αποδεικνύεται όμως, η ανάπτυξη αυτή είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους. «Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα σημάδια, έπειτα από μια αξιόλογη αύξηση της παραγωγής (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο, ότι μπορεί το τέταρτο τρίμηνο να δούμε μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και μικρή μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία της έκθεση.

Επιπλέον, ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας βυθίστηκε τον Οκτώβριο (σε 45,7 από 47,4 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, παρασύροντας μαζί του και όλη την ευρωζώνη. Το ίδιο και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιfo το οποίο ερευνά 7.000 επιχειρήσεις, έπεσε στο 100 από 101,4 που ήταν τον Σεπτέμβριο.

«Αν και οι βιομηχανικές παραγγελίες από την ευρωζώνη δεν έχουν μειωθεί περαιτέρω μετά τη μαζική βουτιά που σημείωσαν τους προηγούμενους μήνες, η αύξηση στη ζήτηση έχει μηδενιστεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης», σύμφωνα με την έκθεση. Η Μπούντεσμπανκ δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη που παρέχει σε διάφορες χώρες, η οποία αυξάνει τους κινδύνους για τον ισολογισμό της, όπως αναφέρεται.

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα