Η λύση είναι κατώτερη εγγυημένη σύνταξη

Ανοίγει για τα καλά το θέμα της εξεύρεσης τρόπων για να εξοικονομηθούν τα 11,5 δις που απαιτούνται, κι ένας από τους τρόπους αυτούς είναι να γίνουν κάποιες περικοπές σε συντάξεις. Με δεδομένο ότι για την κυβέρνηση αποτελεί κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε περικοπή συντάξεων των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ο κλήρος πέφτει στις υψηλές συντάξεις, στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» και σε όσους συνταξιούχους παίρνουν διπλές συντάξεις.

Αν είναι, όμως, να διασωθούν οι συντάξεις των 600 ευρώ, αν είναι τα περήφανα γηρατειά να μη δούν το μηνιαίο ποσό

που παίρνουν να περικόπτεται πρέπει να γίνουν και θυσίες σε όσους έχουν τη δυνατότητα.

Μια από τις εισηγήσεις που έχει κάνει το ΚΕΠΕ και που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι να μπει πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις των ευγενών ταμείων καθώς σήμερα είναι στα 2.700 ευρώ. Επίσης, οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για την κλήση 150.000-200.000 συνταξιούχων να επιλέξουν έως το τέλος του χρόνου ποια από τις δύο κύριες συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί. Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ (που συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα), οι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο), οι δικηγόροι (Ταμείο Νομικών και διάφορα άλλα Ταμεία όπου απασχολούνται ως νομικοί σύμβουλοι), οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν (τη δικιά τους και μέρος του συζύγου τους).

Φυσικά κι αυτό είναι αδικία καθώς οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους και στα δύο ταμεία.

Τα ενδεχόμενα που προτείνονται για τις περιπτώσεις των διπλών συντάξεων είναι δύο: είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος και των δύο συντάξεων είτε να ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν ποια σύνταξη επιθυμούν να λαμβάνουν, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Εμείς στο antinews πολύ πριν από τις πρώτες εκλογές, είχαμε επισημάνει το πρόβλημα με τους συνταξιούχους και είχαμε κάνει την εξής πρόταση. Κατώτατη εγγυημένη σύνταξη πάση θυσία.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να διάβασε την πρότασή μας διότι είναι κορυφαίο θέμα για την κοινωνική συνοχή της χώρας να μην πληγούν άλλο οι απόμαχοι της ζωής.

Γράφαμε λοιπόν τότε:

Σήμερα στο ΙΚΑ η κατώτερη σύνταξη είναι 486 ευρώ και η ανώτερη είναι 2770 ευρώ, τεράστια η διαφορά και δείχνει και την κοινωνία των δύο άκρων που στήνεται σιγά – σιγά. 

Η λύση είναι κατώτερη εγγυημένη σύνταξη

 Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χαμηλότερο από 600 ευρώ εισόδημα ώστε και να είναι σε θέση να ζήσει με σχετική αξιοπρέπεια και να μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια που του έχουν επιβληθεί.

Και πώς θα μπορούσε να βρει τα λεφτά που θα απαιτηθούν, θα ρωτήσει, φυσικά, κάποιος.

Σε περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με 480 ευρώ δεν μπορεί να λες από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Πρέπει να βρεθούν, αλλιώς οδηγούμε χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση και στο ψάξιμο των σκουπιδιών. Και φυσικά κανείς δε θέλει να δει τον

Keywords
Τυχαία Θέματα