Η πιο μεγάλη ώρα… για Ελλάδα και Ευρωζώνη

«Πακέτο» ανάπτυξης 120-130 δισ. ευρώ

Μέσα σε κλίμα εντόνων διαφωνιών αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών. Στη διήμερη συνεδρίαση διακυβεύονται πολλά για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στη λήψη δραστικών αποφάσεων θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για πολλές χώρες που θα βρεθούν στο έλεος των αγορών και κυρίως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα βάλει όλα τα ανοιχτά θέματα στο τραπέζι, από το πακέτο για την ανάπτυξη μέχρι τα ευρωομόλογα, ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός κι αν, υπό την αφόρητη πίεση των εταίρων και τον κίνδυνο να απομονωθεί πλήρως, προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις σε ορισμένα «καυτά» ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, όχι όμως στα ευρωομόλογα.

Η διήμερη συνεδρίαση αρχίζει σήμερα το μεσημέρι σε επίπεδο «27», ενώ από την Παρασκευή το μεσημέρι θα μετατραπεί σε Σύνοδο των 17 ηγετών της Ευρωζώνης. Δηλαδή τα δύσκολα θα έρθουν στο τραπέζι αύριο.

Ειδικότερα, στις δύο Συνόδους Κορυφής θα συζητηθούν το πακέτο των μέτρων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η τραπεζική ένωση, η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το Ταμείο Διάσωσης και η έκθεση των προέδρων της Ε.Ε., της Κομισιόν, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, η οποία σε βάθος χρόνου περιλαμβάνει και τα ευρωομόλογα.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει απόφαση για το «πακέτο» της ανάπτυξης. Πρόκειται για μια συνολική χρηματοδότηση 120-130 δισ. ευρώ (1% του κοινοτικού ΑΕΠ), μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα δίκτυα, καθώς και το προγράμματος στήριξης των ΜμΕ και της απασχόλησης στους νέους.

Το ποσό θα προέλθει από την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την έκδοση ομολόγων έργων με εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την πλήρη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., ώστε να στραφούν σε δράσεις για την απασχόληση. Ενα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα μέσω μόχλευσης στις αγορές που θα κάνει η ΕΤΕπ.

Το «πακέτο» της ανάπτυξης που αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη, έχει ήδη προεξοφληθεί και εάν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιταλία, θα βρεθούν από τη Δευτέρα υπό εξαιρετική πίεση. Αλλωστε, οι ηγέτες των δύο χωρών προειδοποίησαν τις τελευταίες ώρες τους ομολόγους τους για τις συνέπειες που θα είχε για τις ίδιες και το σύνολο της ευρωζώνης μια νέα αναβλητικότητα.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, όλες οι χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία, υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν και του κ. Ρομπέι για ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων προς την κατεύθυνση της κεντρικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εγγύηση σε

Keywords
Τυχαία Θέματα