Η συμφωνία των κεντρικών τραπεζών: πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Όπως γράψαμε, παρέμβαση μείζονος σημασίας κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο βρίσκεται εν εξελίξει με σκοπό να αυξήσουν την ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην κίνηση συμμετέχουν η αμερικανική FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και

της Ελβετίας.

Τι σημαίνει όμως, αυτή η κίνηση των κεντρικών τραπεζών;

1. Το ουσιαστικό στοιχείο: Οι χρηματικές  ανταλλαγές ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα.

Μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, ιδίως οι ευρωπαϊκές, είναι η ρευστότητα για να μπορούν να έχουν αρκετή πίστωση η οποία θα τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αυτό ακριβώς το ζήτημα θέλει να λύσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε συνεργασία με τις άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο εξής: μείωση του κόστους της μετακίνησης χρημάτων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις άλλες κεντρικές τράπεζες, μέσω ενός τραπεζικού συστήματος το οποίο ονομάζουν «γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας» ( liquidity swap lines). Στην πράξη σημαίνει ότι η Fed δίνει χρήματα σε άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες- με χαμηλότερες αποδόσεις απ’ ότι στο παρελθόν- και στον αντίποδα, οι συγκεκριμένες κεντρικές τράπεζες  δανείζουν τα δολάρια σε άλλες τράπεζες των χωρών τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης.

2. Οι μεγάλες χώρες συντονίζονται μεταξύ τους

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνει την δράση από κοινού έξι μεγάλων κεντρικών τραπεζών: της αμερικανικής FED,  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κεντρικών Τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.

Η εν λόγω κίνηση έχει εντυπωσιάσει τους οικονομικούς αναλυτές- όχι μόνο για την “δύναμη πυρός”  που προκύπτει, αλλά και από το γεγονός ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της καταστάσεως και ενώνονται μαζί για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους. Αυτό σημαίνει πως οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να συνεργάζονται και ότι η ΕΚΤ μαζί με τους εταίρους της  γνωρίζουν πολύ καλά την πίεση των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

3. Ένα πιο μόνιμο σύστημα ανταλλαγών.

Οι ανταλλαγές που προωθούνται δεν είναι καινούριες. Είχαν εισαχθεί το 2007 για να αντιμετωπιστούν παρόμοιες με σήμερα οικονομικές προκλήσεις. Όπως  εξηγεί η Fed, αυτές οι ανταλλαγές είχαν τότε στόχο να ανακουφίσουν τα προβλήματα  στις χρηματοδοτήσεις  και στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ, καθώς  και στο εξωτερικό. Ωστόσο, τώρα, θα γίνουν πιο μόνιμες και θα τίθενται σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

4. Οι αγορές είναι ενθουσιασμένες, ενώ οι αναλυτές αντιμετωπίζουν την κίνηση με σκεπτικισμό.

Όταν το πρωί, ανακοινώθηκε η είδηση της συνεργασίας των τραπεζών σχεδόν όλες οι αγορές σημείωσαν άνοδο. Όμως, οι οικονομικοί αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι. Ενώ λένε ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, επισημαίνουν ότι δεν αποτε

Keywords
Τυχαία Θέματα