Η σύντομη θητεία, τα αρνητικά ρεκόρ και το κληροδότημα του Brexit από την Τερέζα Μέι

Ως μία από τις συντομότερες και λιγότερο επιτυχημένες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία της χώρας περιγράφει αυτή της Τερέζα Μέι, η εφημερίδα Evening Standard στο κύριο άρθρο της απογευματινής της έκδοσης. Η εφημερίδα, που εκδίδει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, των Τόρις, ο Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίο είχε απομακρύνει η Τερέζα Μέι όταν ανέλαβε την εξουσία, δημοσιεύει φωτογραφία της δακρυσμένης πρωθυπουργού κατά την ανακοίνωση της αποχώρησής της, με τον τίτλο «Έκανα ότι μπορώ».

Η εφημερίδα

υποστηρίζει ότι η ομιλία για την παραίτησή της υπέδειξε μία θητεία που θα ήταν ανθρώπινη, με κατανόηση της σύγχρονης Βρετανίας και σεβασμό στα επιτεύγματα των προκατόχων της και με ευθύτητα για τον συμβιβασμό που χρειάζεται εάν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα. Δυστυχώς, επισημαίνει, λίγα από αυτά απέδειξε κατά την διάρκεια της θητείας της, με αποτέλεσμα ο κεντρικός στόχος που έθεσε στον εαυτό της - για την συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ - να φαίνεται λιγότερο σίγουρος από ότι την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο Νο10, πριν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, η πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει την φήμη ότι καταφέρνει να επιβιώνει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, και παρ' όλο που η θητεία της είναι από τις μικρότερες, κατάφερε να μείνει στην εξουσία περισσότερο από τον Γκόρντον Μπράουν, τον χρόνο του οποίου θα ξεπεράσει στα τέλη Μαϊου (δύο χρόνια και 319 μέρες).

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία χωρίς εκλογές και ότι στη διάρκεια της ηγεσίας της είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στελεχών της κυβέρνησης της (πάνω από 35), περισσότερες από όσες είχαν μέσα σε δέκα χρόνια ο Τόνι Μπλερ και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπήρξαν δε, δύο περιπτώσεις υπουργών της που παραιτήθηκαν μέσε σε ένα 24ωρο, όπως αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, μαζί με του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράμπ, μαζί με της υπουργού Εργασίας, Έσθερ Μακβέι, οι οποίες ακολουθήθηκαν από παραιτήσεις υφυπουργών.

Η Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε μία σειρά από ήττες, έχει στο ενεργητικό της το ρεκόρ καταψήφισης από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας της για το Brexit, με διαφορά 230 ψήφων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και κατείχε μέχρι τότε η κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών, του Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ετοιμότητα να την διαδεχτούν στην ηγεσία των Συντηρητικών τουλάχιστον 16 επίδοξοι υποψήφιοι, εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει δημόσια μόνο οι Μπόρις Τζόνσον, Έσθερ Μακβέι, Ντόμινικ Ραμπ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων, 'Αντρεα Λίντσομ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Conservative Home, ανάμεσα σε 1.120 μέλη του κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται η δημοφιλέστερη επιλογή, λαμβάνοντας ποσοστό 32,4%, κατά πολύ πιο μπροστά από τον δεύτερο Ντομινίκ Ράαμπ με 14,7%, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ με 8,4%, τον Τζέρεμι Χαντ με 6,5%, τον υπουργό Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ με 4,7%, τον Ρόρι Στιούαρτ με 3%, την υφυπουργό Οικονομικών Λιζ Τρους με 2,8%, τον επικεφαλής του ERG Τζεϊκομπ Ρις Μογκ με 2,6% κ.α.

Πάντως, ο βετεράνος πολιτικός, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, που εκλέγεται συνεχόμενα από το 1970 και κατέχει τον τίτλο του Πατέρα της Βουλής των Κοινοτήτων, Κεν Κλαρκ, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, αρνήθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι το απόλυτο φαβορί και σίγουρος νικητής για την ηγεσία του κόμματος, αλλά παραδέχτηκε ότι το Συντηρητικό κόμμα έχει μπροστά του μερικές χαοτικές εβδομάδες, αναφερόμενος στον αγώνα της διαδοχής. Είπε ότι τελικά η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, ERG, κατάφερε αυτό που προσπαθούσε τους τελευταίους μήνες, να απομακρύνει την πρωθυπουργό, αλλά η ενότητα του κόμματος παραμένει ένα ζητούμενο. «Φαντάζονται ότι το κόμμα τώρα θα ενωθεί πίσω από έναν από αυτούς που μοιάζει περισσότερο με τον Νάιτζελ Φαράτζ. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι» είπε.

Ο επόμενος πρωθυπουργός, θα κληρονομήσει το φορτίο του Brexit. Η Τερέζα Μέι επιμένει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά σύμφωνα με το think tank Ινστιτούτο για την Διακυβέρνηση (IfG) οι βουλευτές δε διαθέτουν πλέον κάποια από τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο και ότι θα πρέπει να αγωνιστούν κυρίως με πολιτικές πιέσεις για να σταματήσουν έναν/μία πρωθυπουργό που θα έχει στόχο την άτακτη αποχώρηση.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του IfG, Μάντι Θίμοντ, η μόνη προφανής οδός είναι η πρόταση μομφής, αλλά αυτό θα είναι μεγάλο ρίσκο για τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Επίσης, επισημαίνει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιδιώξει το Brexit χωρίς συμφωνία, θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση εντός και εκτός κοινοβουλίου για να αλλάξει δρόμο και πάντως θα πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως η Τερέζα Μέι έκανε καλά που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και ότι όποιος την αντικαταστήσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος πρέπει να προκηρύξει εκλογές.

«Έχει παραδεχθεί τώρα αυτό που η χώρα γνωρίζει εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει, ούτε το διχασμένο και υπό διάλυση κόμμα της μπορεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κόρμπιν.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αποτύχει εντελώς στο Brexit και είναι ανίκανο να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ή να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές ανάγκες τους. Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Συντηρητικοί δεν προσφέρουν λύσεις στις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

»Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εβδομάδες περαιτέρω εσωτερικής διαμάχης των Συντηρητικών και άλλος ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός στη συνέχεια. Όποιος γίνει ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει το μέλλον της χώρας μας μέσω άμεσων γενικών εκλογών».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει σε όποιον κι αν αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

«Από την πλευρά μου, δεν βλέπω η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει σε όποιον κι αν είναι ο νέος πρωθυπουργός μια καλύτερη ή πολύ διαφορετική συμφωνία από εκείνη που προσφερόταν στην Τερέζα Μέι», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί.

«Αυτή η ιδέα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και θα εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία; Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του Brexit, δήλωσε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας:

«Είναι δύσκολο να μην λυπηθούμε την κυρία Μέι, αλλά από πολιτική άποψη δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Τώρα έχουν φύγει δύο ηγέτες των Συντηρητικών που είχαν φιλοευρωπαϊκά ένστικτα. Είτε το κόμμα θα μάθει αυτό το μάθημα είτε θα πεθάνει».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε: «Η αποχώρησή της δεν θα επιλύσει το χάος του Brexit που δημιούργησαν οι Τόρις (Συντηρητικοί). Μόνο φέρνοντας πάλι το θέμα στον λαό μπορεί να γίνει αυτό. Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει επίσης πολύ λάθος για έναν άλλο Συντηρητικό να εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ χωρίς να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές.

»Η προοπτική ένας ακόμη πιο σκληροπυρηνικός οπαδός του Brexit να γίνει τώρα πρωθυπουργός και να απειλεί με έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πολύ ανησυχητική».

Ο Συντηρητικός βουλευτής και φαβορί για να αντικαταστήσει τη Μέι Μπόρις Τζόνσον δήλωσε:

«Μια πολύ αξιοπρεπής δήλωση από την @theresa_may. Σας ευχαριστώ για τη στωική υπηρεσία σας στη χώρα μας και στο Συντηρητικό Κόμμα. Είναι τώρα η ώρα να ακολουθήσουμε την έκκλησή της: να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η παραίτηση της Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27

Η παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27 για την συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα σεβασθούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στην θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού και δεν αισθάνθηκε καμία χαρά. Εχει εκτιμήσει την συνεργασία του με την Τερέζα Μέι την οποία σέβεται και θεωρεί θαρραλέα γυναίκα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τον νέο πρωθυπουργό, όποιος και αν είναι, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τις επαφές με την Τερέζα Μέι», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το «θαρραλέο έργο» της Τερέζα Μέι και ζήτησε μία «ταχεία αποσαφήνιση» για την εξέλιξη του Βrexit, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή «πρέπει επίσης να υπενθυμίσει, σε μία στιγμή σημαντικών επιλογών, ότι οι απορριπτικές ψήφοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο οδηγούν σε αδιέξοδο», αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το Brexit.

Η Τερέζα Μέι «εργάσθηκε με θάρρος για την υλοποίηση του Brexit προς το συμφέρον της χώρας της και τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της», τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος της απηύθυνε «προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα υποστήριξης».

Για τον πρόεδρο της Γαλλίας, «εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ακολουθώντας τις διαδικασίες. Η Γαλλία παραμένει έτοιμη να εργασθεί με τον νέο βρετανό πρωθυπουργό επί του συνόλου των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Η σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντική σε όλους τους τομείς».

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των συνεπειών αυτής της απόφασης. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, κυρίως η προτεραιότητα της καλής λειτουργίας της ΕΕ, πράγμα που καθιστά αναγκαία μία ταχεία αποσαφήνιση».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Λονδίνο προς την κατεύθυνση ενός συντεταγμένου Brexit.

"Ανέκαθεν εργαζόμουν πολύ καλά με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό", είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόναχο. "Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντική μετάβαση και ανεξάρτητα του τι συμβαίνει τώρα στη Βρετανία, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί μια καλή εταιρική σχέση, μια συντεταγμένη έξοδος και μια καλή συνεργασία", πρόσθεσε.

Σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε από τον εκπρόσωπό της στο Twitter, η Μέρκελ τονίζει επίσης ότι "σέβεται" την απόφαση της Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και χαιρέτισε "την καλή συνεργασία τους" κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, μετά το δημοψήφισμα του 2016 με το οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν, με οριακή πλειοψηφία, υπέρ του Brexit.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, προβάλλοντας ως ο πέμπτος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στην πρωθυπουργία.

Ο Χάνκοκ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μετά το αντίστοιχο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ, ο υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και η πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έσθερ ΜακΒέι, τους οποίους θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
θητεια, ρεκορ, bbc radio, σας ευχαριστώ, evening, εκλογες, δημοσκοπηση, home, ρις, βουλη, κλαρκ, bbc, radio, tank, ενωση, γαλλια, μερκελ, twitter, δημοψηφισμα 2015, ματ, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βουλευτες, νεος πρωθυπουργος, βιντεο, το θεμα, βερολινο, εξοδος, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, θαρρος, θεμα, λονδινο, πιεση, φωτογραφια, ωρα, bbc, bbc radio, radio, αρθρο, εβδομαδες, βετερανος, βρισκεται, γινει, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, ειπε, εκστρατεια, εξελιξη, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδεα, υπηρεσια, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κλαρκ, κομμα, λαθος, ματ, μηνες, μοναχο, παντα, οδος, οσμπορν, παρισι, ρισκο, ρις, σας ευχαριστώ, σιγουρος, συνεχεια, σειρα, συμβαινει τωρα, σχεδιο, τονι, τρια, υλοποιηση, φημη, χαος, χαρα, tank, ενωση, ετοιμη, evening, ηγετες, home, χωρα, η εφημεριδα, μεινει, μοιαζει, μπροστα, υγειας
Τυχαία Θέματα